• 0

Da li vam se umanjuje plata dok ste u karantinu: Na snazi novi Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti

Inspektor izdaje potvrdu

  • 0
rad od kuće, laptop Foto: Pixabay

Danas stupaju na snagu Izmene Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, a jedna od mera je i ona koja se odnosi na karantin.

Pitanje je kako će se ona odnositi na vašu platu.

Kako piše u novom zakonu, mera karantina u kućnim uslovima može se primeniti i prema putnicima u međunarodnom saobraćaju koji ulaze u Srbiju iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom. Zaposlenim osobama kojima je određena mera karantina u kućnim uslovima, za vreme provedeno u karantinu u kućnim uslovima pripada odgovarajuća naknada zarade, odnosno plate, u skladu sa zakonom, a rešenje sanitarnog inspektora o određivanju mere karantina istovremeno predstavlja i potvrdu o sprečenosti za rad dok ta mera traje.

Šta to znači?

Kako je Telegraf Biznis ranije pisao, najkreće, dosta zavisi od vašeg poslodavca, jer je odluka o visini plate njegova, a preporuka države je da se zaposlenima na bolovanju isplaćuje 100 odsto zarade.

Preporuka Vlade Srbije da se zaposlenima koji su na bolovanju zbog virusa korona isplaćuje cela plata, i dalje je na snazi jer kako je Ministarstvo rada istaklo u prvom talasu, Zaključak Vlade iz aprila nije vremenski ograničen na period vanrednog stanja.

Tada je Vlada preporučila poslodavcima da promene svoje akte, a kako bi zaposlenima koji privremeno odsustvuju sa rada zbog kovida, mera izolacije ili samoizolacije, bila isplaćivana cela zarada.

Dodatno, u situaciji kada je detetu zbog zaraze korona virusom određena samoizolacija i roditelju se određuje samoizolacija i privremena sprečenost za rad zbog pojave zaraznih bolesti u njegovoj okolini. Naknadu zarade obezbeđuje poslodavac i ona po Zakonu o zdravstvenom osiguranju iznosi 65% - rekli su za Telegraf Biznis iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Kako nam dalje objašnjavaju, ukoliko je roditelj zaposlen kod poslodavca koji je u skladu sa preporukom Vlade Republike Srbije izmenio opšti akt, odnosno ugovor o radu u delu kojim se uređuje naknada zarade, roditelju privremeno sprečenom za rad zbog mere izolacije ili samoizolacije, pripada naknada zarade u iznosu od 100%, koju obezbeđuje poslodava.

Video: Bolovanje i plata zbog korone u Srbiji: Danas vlada donosi pravilnik

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>