• 4

Mali: Eurostat potvrđuje da imamo najmanji pad BDP-a u Evropi, finansije ostaju stabilne

Ministar finansija ocenjuje da Srbija uspeva da odoli velikim ekonomskim posledicama krize, zbog čega je, dodaje, pored povećanja penzija i minimalne zarade od 1. januara, planirano i povećanje plata u javnom sektoru

  • 4
Novac, posao, biznismen

Foto: Shutterstock

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da najnoviji podaci Eurostata, koji su danas objavljeni, nedvosmisleno potvrđuju da je ekonomska politika Srbije ispravna, jer ima najmanji pad BDP-a u Evropi u trećem kvartalu ove godine.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Mali je naveo da pad BDP-a Srbije u trećem kvartalu u odnosu na prošlu godinu iznosi -1,3 odsto, i to je, ističe, odličan rezultat, imajući u vidu da je pad u evrozoni -4,4 odsto. Pojedinačno su, dodaje, sve druge zemlje u Evropi imale mnogo veći pad.

- To zvanično potvrđuje Evropski zavod za statistiku u svom današnjem izveštaju. Naš rezultat je odličan i pokazuje koliko je naša ekonomija postala otporna, kao i da smo uspeli da nađemo pravu meru u ovim izazovnim vremenima. U potpunosti sam uveren da ćemo i na kraju ove godine biti najbolji - naveo je Mali.

Ocenjuje da Srbija uspeva da odoleva velikim ekonomskim posledicama krize, zbog čega je, dodaje, pored povećanja penzija i minimalne zarade od 1. januara, planirano i povećanje plata u javnom sektoru.

Za zdravstvene radnike to će, ističe, biti povećanje od pet odsto, a za ostale zaposlene u javnom sektoru najpre povećanje od 3,5 odsto, a zatim od 1. aprila - i njihove zarade ukupno će biti veće za pet odsto. Kaže da će Nacrt Zakona o budžetu za 2021. godinu biti na sednici Vlade Srbije do kraja sledeće nedelje.

Osim povećanja plata od 1. januara, ministar kaže da će medicinski radnici do kraja sledeće nedelje dobiti i jednokratnu pomoć od 10.000 dinara. Za to je, naglašava Mali, izdvojeno oko 12 miliona evra.

- Pritom, naše javne finansije su i dalje stabilne i nećemo ugroziti makroekonomsku stabilnost - objasnio je Mali.

Ministar je podsetio i na paket ekonomskih mera koji je sproveden, a koji je pomogao da se očuva srpska privreda, za šta je tokom ove godine izdvojeno ukupno oko 690 milijardi dinara, odnosno 12,5 procenata BDP-a. Konstatovao je da je upravo tim merama sprečen pad privredne aktivnosti, rast nezaposlenosti, da su očuvani proizvodni kapaciteti privrede, životni standard i da je obezbeđena likvidnost.

Mali je istakao da će biti nikad većih ulaganja u kapitalne projekte i ponovio da vlada ostaje posvećena projektu "Srbija 2025", koji treba da dovede do toga da za pet godina prosečna plata bude oko 900, a prosečna penzija veća od 430 evra.

Video: Ovo su pravila igre Uzmi račun i pobedi:Stiglo skoro 140.000 koverata, prvo izvlačenje 21.novembra

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeljko

    Stabilne finansije sa 4 milijarde minusa...

  • Timocanin

    I najmanje plate u Evropi ubedljivo ,u svetu na dnu lestvice.

  • W

    Ja sam čitao drugačije, a ti ionako ne znaš engleski

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke