• 14

"Moramo da proizvodimo struju, ali savesno. Javna preduzeća nisu carevine, treba bolje da rade"

Ako budemo nastavili da proizvodimo struju samo sa termoelektranama na ugalj, plaćaćemo milijarde evra na to što imamo energiju iz izvora koji zagađuju životnu sredinu, upozorila je ministarska energetike

  • 14
Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović / Foto: Kabinet podpredsednice Vlade, Ministarstvo rudarstva i energetike/Zoran Petrović

Ministarka energetike Srbije, Zorana Mihajlović, govorila je jutros o planovima modernizacije energetskog sektora i potrebi da se električna energija proizvodi, a da se ne ugrožava životna sredina.

- Moramo da mislimo na supstituciju, odnosno šta da učinimo da proizvodimo struju, ali tako da ne zagađujemo životnu sredinu. Učinićemo sve da izgradimo više kapaciteta koji ne proizvode električnu energiju na ugalj, a to znači da moramo više da koristimo obnovljive izvore energije kao što su geotermalni, solarni ili energija iz biomase - rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je objasnila da je reč o novim izvorima energije, ali je naglasila i da je neophodno sprovesti dugo najavljivanu reformu javnih energetskih preduzeća, pre svih Srbijagasa i EPS-a.

- Ova preduzeća moraće mnogo efikasnije da rade, jer obavljaju delatnosti od opšteg društvenog interesa. U narednih pola godine moramo da konsolidujemo ova preduzeća tako da ona donose novac i državi i građanima - kaže ministarka energetike, i najavljuje izgradnju tri hidrocentrale na Drini kao konstruktivno rešenje u korišćenju "zelenih" energetskih resursa.

- Ako budemo nastavili da proizvodimo struju samo sa termoelektranama na ugalj, plaćaćemo milijarde evra na to što imamo energiju iz izvora koji zagađuju životnu sredinu - upozorila je ministarska energetike u Vladi Srbije.

Potpredsednica Vlade Srbije takođe je izjavila da "javna preduzeća nisu carevine, te da postoje da bi donosila profit državi i građanima Srbije".

- Neodrživo je ponašanje da se od javnih preduzeća prave carevine. Ona moraju da funskcionišu kao sistem i da donose profit državi i građanima, a ne da rade na granici poslovanja. Učiniću sve kao resorna ministarka da na upravljačke pozicije dođu kvalitetniji ljudi, jer ova preduzeća treba da proizvedu ne samo dovoljne količine struje i gasa, već da taj gas i struja budu dobrog kvaliteta - zaključila je ministarka.

Video: Potpisan ugovor za izgradnju Fruškogorskog koridora

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gradjanin

    Nista nije sporno sto govorite ministarko. Ali kazite jednom istinu kako treba nama gradjanima javno i priznajte sta radite decenijama pod velom tajni. Pumpate akumulaciona jezera i pravite rezervu. Onda kada dodje trenutak tu struju izvozite napolje po jacoj ceni naravno jer je dobijena iz zelenih izvora. A nama kad zafali onda pojacavate termoelektrane i nadoknadjujete al tu dolazi do samo jednog problema preveliki procenat zagadjenja se onda pravi i sve na stetu zdravlja gradjana opet. Imamo mi trenutno dovoljno energije iako nije gradjeno nista zadnjih 25 god samo remontovano postojece. Ali gde zavrsava taj novac "razlika ili visak" ni sam bog nezna. A EPS uvek u problemu.....

  • Ana

    Mozemo da je volimo ili ne volimo ali zena je sposobna cim se toliko dugo zadrzala na vodecim funkcijama...

  • 7890

    To, CARICE!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke