• 0

Kulminacija radne eksploatacije: Pazite gde se zapošljavate, ove industrije su najpogođenije

Kada govorimo o kategoriji radnika, na meti su žene, deca u ruralnim sredinama sveta, kao i migranti, mahom zaposleni na evropskim farmama

  • 0
radnik, polje Foto: Unsplash

Preduzete mere za kontrolu pandemije, i njihove društveno-ekonomske posledice, povećale su ranjivost žrtava trgovine ljudima, kao i osoba koje su u riziku od trgovine ljudima.

Sve veći broj ljudi ostaje bez posla, a postojeće prakse zloupotreba radnika u određenim industrijama - radnu eksploataciju stavljaju u prvi plan.

Organizacija Atina se od početka pandemije, uz podršku Saveta Evrope, posebno bavila preveniranjem radne eksploatacije u kontekstu trgovine ljudima. Za to vreme, vođene su i beležene stručne diskusije o uticaju pandemije na fenomen radne eksploatacije u kontekstu trgovine ljudima, kako bi se shvatio obim ovog problema i njegova rasprostranjenost na nivou cele Evrope.

Posebno se govorilo o skrivenim oblicima radne eksploatacije, prisilnom radu u domaćinstvu tokom pandemije, kao i o dečijem radu. Pažnja je posvećena izučavanju uticaja na radno iskorišćavanje migranata i migrantkinja na farmama u Evropi, vozača kamiona, kao i eksploatisanih radnika u evropskim klanicama.

Ovo su neka od najvažnijih zapažanja tokom aktuelnih rasprava.

1. Porast broja slučajeva porodičnog nasilja zabeležen je u mnogim državama Evrope tokom pandemije i on predstavlja zabrinjavajući pokazatelj uslova u kojima žive mnoge žrtve trgovine ljudima. Naročito su pogođene žrtve seksualne, kao i radne eksploatacije u domaćinstvu, a ovi oblici zloupotrebe, inače, nesrazmerno više pogađaju žene i devojčice.

2. Sve je više dokaza o porastu broja slučajeva dečijeg rada, otkako su se škole zatvorile, ili rade u izmenjenom režimu usled pandemije. Čak i kada nastava ponovo postane redovna, neki roditelji više neće moći da priušte da pošalju svoju decu u školu. Za borbu protiv dečijeg rada potrebna je sveobuhvatna socijalna zaštita, olakšan pristup finansijskoj podršci za siromašne porodice, podsticaj za kreiranje uslova za dostojanstven rad za decu i odrasle, kao i mere za povratak dece u škole, uključujući i ukidanje školskih naknada.

radnica, afrika Foto: Unsplash

3. Osim žena i dece, migranti i migrantkinje su na nivou Evrope prepoznati kao jedna od najranjivijih društvenih grupa. Uticaj kovida-19 na eksploataciju ovih kategorija radnika na farmama u Evropi ostavlja trajne posledice. Vredi se zapitati: da li je danas teško naći radnike zbog objektivnog nedostatka radne snage, ili zato što su uslovi, sa kojima se ovi radnici suočavaju, takvi da je nemoguće da ih prihvati i lokalno stanovništvo?

I među državljanima Republike Srbije veliki je broj onih koji su doživeli radnu eskploataciju u inostranstvu, uključujući rad na evropskim farmama. Transportna industrija se retko pominjala u izveštajima koji su se bavili zloupotrebom radnika, pošto su oni uglavnom bili fokusirani na eksploataciju angažovanih u poljoprivredi, ili radnika u uslužnim delatnostima u zapadnoevropskim državama.

4. Radna eksploatacija vozača kamiona tokom pandemije kovid-19 postaje sve češća pojava na koju ukazuju brojni izveštaji. Međunarodna federacija sindikata objavila je nedavno izveštaj o zloupotrebama vozača kamiona iz država sa niskim primanjima, koji su eksploatisani u transportnoj industriji.

špedicija, kamioni, kombiji, prevoz robe, kontrola kvaliteta Foto: Shutterstock

"Eksploatatorski uslovi rada, neadekvatan smeštaj, radni dan od 16 sati, niske plate, nezakoniti odbici od zarada, i nesigurnost zaposlenja - samo su neke od nepravdi sa kojima se suočavaju radnici u mesnoj industriji. Ovaj sektor već dugo u velikoj meri zavisi od radnika migranata i stranaca - kako iz EU tako i iz drugih zemalja - koji često trpe loš tretman i zlostavljanja", takođe se navodi u analizi.

Dodatni problem je što eksploatisani radnici iz evropskih klanica sada, u doba pandemijske krize, trpe još veći pritisak i lošije uslove rada. Sve navedeno ukazuje da moramo solidarno kao društvo biti odlučni u zahtevima da se na svaku sumnju na radnu eksploataciju odreaguje adekvatno, kao i da institucije zadužene za zaštitu prava radnika i službe zadužene za identifikaciju žrtava trgovine ljudima - transformišu svoje protokole rada.

Video: Nadomak Resnika zaustavljen teretnjak: Bio je pun ljudi, u njemu zatečeno i dete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>