• 7

Čovek u Srbiji koji ne može da dobije otkaz, a ni da se zaposli: Išao po šalterima, nije uspeo

, Telegraf Biznis

Postoji nekoliko situacija kada radnik u Srbiji jednostavno ne može da dobije papir da više nije radnik određene firme

  • 7
Čovek dokument papir otkaz

Foto: Shutterstock

Ugovori, radni odnosi, prava radnika i pojam otkaza, su teme od kojih bežimo što zbog nepoznavanja pravila, što zbog toga što su one očigledno još tabu.

Navikli smo na to da radnici pristaju na mnoge ustupke, na svoju štetu samo zarad redovne plate. Posledica toga je da, kako smo saznali, 60.000 ljudi radi na crno.

Dešava se zato da kasnije, kada treba da se veže radni staž, ili planira penzija, teško hvatamo kraj s krajem. Verovali ili ne, problem je i ako ne možete da date otkaz. A to je na svojoj koži prethodnih nedelja osetio jedan naš sugrađanin. On je imao dodatni problem, određeni period nije plaćao porez na zaradu iz inostranstva. Rešio je da to izmiri, i otišao je kod knjigovođe po savet kako da se registruje, koliki porez da računa...Tada saznaje, da je on zapravo još radnik.

- Nije jednostavno, ali je istina, i ne dešava se retko. Konkretno, desilo se da ovog mog klijenta prethodni poslodavac nikada nije odajvio jer je u pitanju fantomska firma, direktor je u bekstvu - kaže za naš portal Aleksander Segeti, knjigovođa u Beogradu.

Prema njegovim rečima, takvih primera ima dosta u Srbiji, a slično je i kada su komplikovani slučajevi stečajeva, pa se još neki repovi vuku.

- I sada sam ja tom čoveku pogrešno obračunao porez u prijavio, a on uopšte nije bio obavešten da je zaposlen. Kada smo to shvatili, morao je da ide po državnim institucijama i da se raspituje: "Izvinite, a koji je tačno moj status u vezi radnog odnosa" - priča nam Segedi.

On se požalio i pravnicima, koji su ga uveravali, da pravno, čovek može da da otkaz.

- Morao sam da im kažem da idemo ruku pod ruku, redom, i da vidimo kako (ne) može da otkaz  - kaže on.

Kako objašnjava dalje, "ne može elektronski, jer niste direktor koji može da pristupi e-sertifikatu na elektronskom portalu".

- Ok, to je u redu. Hajmo onda papirno. Oni nam kažu nema potpisa direktora na otkazu. Ne može. I to je začarani krug - priča nam Segedi, koji ukazuje da je problem što takvi pojedinci ne mogu na jednom mestu da saznaju svoj status, a kamoli koliki porez treba da plate.

Da li ste vi imali sličnih iskustava? Pišite nam u komentarima

Video: Kako da (ne) dobijete otkaz

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    Treba da se javio u PIO fond, da popuni propisan obrazac (postoji bas za ovakve slučajeve) i oni u roku 30 dana odrade prekid... Pre toga vrse provere da li firma postoji i ako ne - od kad ne postoji... Nakon toga odredjuju datum sa kojim ce biti odjavljen u Centralnom registru... Doprinosi do tog datuma nisu isplaceni, postoji obaveza poslodavca da ih plati, ali je zastarelost nakon 10 godina. Doduse ostaje taj prostor da lice samo uplati sebi staz, ako zeli...

  • Duleue

    Rešenje je jednostavno, prijavi vas neki xyz poslodavac elektronski, automatski se raskida sa prethodnim i to je to. To može biti na jedan dan i posle na zavod, nažalost naravno bez pripadajućih otpremnina i socijalnih davanja...

  • Mozda nije ni ziv

    Kad je vec tu, nek provjeri jel ziv. Danas je sve moguce.ahaha

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke