• 10

Ljudi plaćaju 100 dolara šoljicu ove kafe, iako znaju kako nastaje

Potražnja je ogromna, što često dovodi do nestašice, a kafa Kopi luwak posebno se ceni u Aziji

  • 10
foto Pixabay

Foto: Pixabay

Kafa je mnogima omiljeni napitak i spremni su dobro da plate kako bi uživali u njenoj aromi i ukusu. Ipak, da li biste dali baš 100 dolara za šoljicu kafe?

Možda niste znali, ali Kopi luwak je najskuplja kafa na svetu. Glavni faktor njene visoke cene je neobičan način proizvodnje. Naime, proizvedena je od zrna kafe koja je probavila jedna indonežanska životinja slična mački, a ona se naziva civet.

Baš zato se ova kafa naziva još i "mačji izmet". On se vremenom skuplja, prerađuje i pretvara u kafu, koju vam kafići kasnije naplate papreno: od 35 do 100 dolara po šoljici, u regularnom kofi šopu. S druge strane, u SAD se "obična" kafa naplaćuje od 2 do 5 dolara, kao i širom sveta.

Dakle, ako uzmemo dve najviše cene, to znači da je Kopi luwak skuplja 2o puta od "obične kafe". 

Ono što takođe utiče na cenu jeste masovna potražnja koja dovodi do nestašice, zatim različiti ukusi, neobičan način proizvodnje. Ako, pak, odlučite da kupite pakovanje kafe za kućnu upotrebu, pola kilograma košta od 100 do 600 dolara, u poređenju s "običnom kafom" koja je na ceni od tri do 10 dolara za 500 grama.

Ako konzumirate ovu autentičnu kafu, preporuka je da joj ne dodajete šećer, mleko ili šlag, jer nećete moći da osetite njen pravi ukus. Isto tako, pazite šta kupujete, jer na internetu ima mnogo prevara. Štaviše, oko 70% kafe koja se prodaje kao Kopi luwak ili Civet kafa - nije 100 odsto autentično.

U južnoistočnoj Aziji ova zrna se smatraju "zlatnim".

Video: Za lepa jutra: Nesvakidašnji gost pridružio se jutarnjoj kafi

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cica

    Probala sam je, nista narocito... kafa ko kafa

  • Joja sa Kozare

    Secam se vremena kada je kod nas radnik radio ceo dan za kilo kave.

  • majalena

    100? U Kafeteriji u Porto Montenegru, je 30 eura.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke