• 3
 ≫ 

Pismo besnih radnika: "Ne mislite na naše zdravlje, samo hoćete profit"

 ≫ 

Div iz Silicijumske doline je pod lupom javnosti, naročito zbog toga što je od početka zagovarao rad na daljinu, kao opciju za veći deo svojih zaposlenih

  • 3
fejsbuk, facebook

Foto: Unsplash

Fejsbuk je jedna od najvećih tehnoloških kompanija koja je već početkom pandemije odlučila da svojim radnicima ponudi opciju da rade na daljinu - i to čak trajno.

Za neke radnike rok se pomerao, budući da je virus korona uzimao maha u SAD, a onda je konačno odlučeno da zaposleni treba da se vrate u kancelariju na leto 2021. Međutim, tu je i ona grupa ljudi koja bi mogla zauvek da radi na daljinu, mada bi im u tom slučaju plate bile manje, jer ne bi radili u "luksuznom kvartu".

Sve u svemu, radnici su se obradovali ovakvim odlukama, kako bi zaštitili svoje zdravlje, ali je sada, izgleda, došlo do promena u politici kompanije, a i u raspoloženju radnika.

Više od 200 njih je u otvorenom pismu optužilo Fejsbuk da ih tera da dolaze na posao, uprkos širenju zaraze. Oni su, naime, rekli da kompanija "bespotrebno izlaže riziku njihove živote radi profita".

Takođe su naveli da Fejsbuk treba da usvoji izmene u poslovanju, da im dozvoli dalji rad na daljinu, kao i beneficije, poput "bonusa zbog rizika". Zanimljivo je da je div iz Silicijumske doline istakao da veći deo onih koji su sastavljali pismo već radi od kuće, i da će tako biti do kraja pandemije.

Ali, onda je "isplivalo" i ovo. Fejsbuk zapošljava na hiljade radnika na ugovor, dok oni zvanično rade za druge firme, a zaduženi su da uoče objave koje sadrže kršenje politike kompanije: spamove, zlostavljanje dece ili dezinformacije.

Zaposleni su u otvorenom pismu naveli da je poziv da se vrate na posao došao nakon što je propao pokušaj Zakerbergove kompanije da se u većoj meri osloni na veštačku inteligenciju za uočavanje problematičnih objava.

Fejsbuk je, inače, u poslednje vreme suočen s optužbama da ne sankcioniše mržnju i diskriminaciju na mreži. Kako pritisak raste, tako kompanija sve više insistira da se radnici vrate na posao, na šta oni odgovaraju:

"Potrebni smo Fejsbuku. Vreme je da to priznate i počnete da cenite naš rad. Nemoralno je da žrtvujete naše zdravlje i bezbednost zbog profita".

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Abc

    19. novembar 2020 | 09:02

    I u cemu je problem? Ne razumem. I ja odlazim svakog dana na posao. Mnogo su plišani.

  • 7890

    19. novembar 2020 | 10:27

    Daš nekome prst, on hoće ruku. Dakle, svuda je čovek isti. A šta bi bilo da im uopšte nije omogućeno da rade od kuće?

  • Buca

    19. novembar 2020 | 09:55

    Prva opcija ides na posao i radis druga opcija das otkaz i sedis kod kuce izbor je tvoj jer tako funkcionisu stvari u kapitalizmu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>