• 4

Šta da radi kupac, a šta radnik kada firma bankrotira? Kako naplatiti ono što vam pripada

Javite se banci što pre, obustavite plaćanje

  • 4
Home Plus katanac

Foto: Shutterstock, vikipedia, Pixabay

Kompanija Home plus, koja prodaje kućne potrepštine, bankrotirala je i zatvorila lokale u svim tržnim centrima u Beogradu, a kako saznajemo, u blokadi su tačno 55 miliona dinara.

Radnici više nisu na radnim mestima, a na cedilu su ostali i potrošači koji su poručili robu, platili je, ali je nisu i dobili.

Nažalost, to nije jedina kompanija koja je po ovom principu ostavila mnogobrojne kupce i radnike na cedilu. Prema našim saznanjima, mnogi su davali čekove za robu, a jedna naša sugrađanka "pustila" je dva čeka, međutim, ni robu ni novac ni objašnjenje nije dobila. I nije jedina.

Proveravali smo, šta možete kao kupac prvo da uradite?

- Prvi korak za kupce, ako su već videli i čuli da je firma u blokadi, jeste da obustave plaćanje. Ukoliko su kupili robu i otplaćuju na rate, putem administrativne zabrane, trebalo bi d je stopiraju i odmah da obustave dalje plaćanje, jer robu, očigledno neće dobiti. Druga opcija je da čekaju da se otvori stečaj ili postupak i prijave pa da iz stečajne mase očekuju odštetu, odnosno isplatu - kaže za Telegraf Biznis Dejan Gavrilović, iz Efektive.

Naš sagovornik dodaje da je praksa pokazala da kod ovih situacija kupci ne prijavljuju sitne iznose i robu, ali savetuje da se to svakako uradi bilo da su manji ili veći iznosi u pitanju jer je to jedino što mogu da urade u ovom trenutku. Ukazuje i da treba biti oprezan jer je prodaja putem sajta kompanije još funkcionalna, i nema obaveštenja o finansijskim problemima.

Kako povezati staž iz firme koja je otišla u stečaj?

 

Osim kupaca koji su ostali bez robe, u nezavidnom položaju su radnici koji su ostali bez posla. Oni su nam se požalili da im kasne dve plate, a plaše se i za staž.

Ništa još ne mogu, dok se ne dodeli stečajni upravnik. Svaka kompanija koja ode u stečaj, mora da ima i stečajnog zastupnika, odnosno upravnika. Njihov spisak se nalazi na portalu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika. I upravo on može da popuni sporni M4 obrazac. Ukoliko to nije slučaj, radnici mogu pravdu da potraže i na sudu

- Ako je za taj period zaista i uplaćen iznos za obaveze i doprinose, i to će se u ukupni staž računati, rekla nam je Ranka Savić iz Asocijacije nezavisnih sindikata Srbije.

Ona podseća da kada neka firma ode u stečaj, deli se ono što ostane iz stečajne mase, a po običaju, to bude nedovoljno za bilo šta, ponajmanje za radnike.

- Ovo nije jedini slučaj. Nažalost, dosadašnje iskustvo govori da je taj period kada nisu uplaćeni doprinosi, propao. Kod nas je praksa pokazala da  zaostali staž niko neće uplatiti. Ni firma, ni lokalna samouprava. To je jedna završena priča - kaže Savićeva.

Prema njenim rečima, država dopušta da firma neka opstaje a da ne uplaćuje poreze i doprinose.

- Mi stalno ukazujemo na to. U Nemačkoj na primer, to ne može da se desi. Ako se desi jedan mesec, nadležne instucije odmah dolaze u firmu, fabriku i gledaju o čemu se radi. Mnogo brža intervencija države mora da bude - dodaje ona.

To kasnije može da bude dodatni problem, na šta nam je ukazao knjigovođa iz Beograda. Naime, ako direktor nije potpisao otkaze, postoji kasnije problem da se nađe novo zaposlenje.

Video: Kako da (ne) dobijete otkaz

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>