• 1
 ≫ 

Ivan ne prodaje maglu, već vazduh: Lekovit, ostrvski, 5 litara košta 1.000 dinara

 ≫ 

Ovaj mladi Hrvat kaže da je lošinjski vazduh dobar za pluća, a pakuje se u limenke od dve litre, pet ili sedam litara

  • 1
Lošinj, Hrvatska

Lošinj / Foto: Wikimedia/Daniel Niederl

Vazduh s Lošinja (Hrvatska) je visokog kvaliteta, pokazuju istraživanja, a posebnim ga čine morska so i minerali iz mora, kao i raspršene kapljice eteričnih ulja mediteranskog bilja.

U ovim trenucima sve više zemalja ima problem sa zagađenjem, a disanje dodatno otežavaju maske koje nosimo svaki dan. Ivan Volarić je, međutim, našao način da mnogima olakša disanje, kako kaže, posebno u vreme korona krize. On prodaje čist, kvalitetan vazduh s ovog hrvatskog ostrva - u limenci.

Vazduh s Lošinja pripada prvoj kategoriji po kvalitetu, na šta direktno utiču morska so i minerali iz Jadranskog mora, piše 24sata.hr. Ivan kaže da im ovaj vazduh, spakovan u specijalne zaštićene boce, neće trajno rešiti probleme, ali će im privremeno olakšati disanje.

Svoju ideju je počeo da realizuje 2016, kada je otvorio "Air Rio", a prvenstveno je hteo da se fokusira na kinesko i indijsko tržište.

U Hrvatskoj je čist vazduh relativno normalna stvar, tako da nismo ni svesni koliko smo srećni i koliko tu činjenicu olako shvatamo - kaže Ivan, koji se jedini u Evropi bavi ovim poslom. Kaže da se vazduh može udisati i preko maske.

Lošinj je, inače, odavno poznat kao lekovita oaza. Još 1892. proglašen je klimatskim lečilištem, i na ovo ostrvo, čija je tradicija duga 125 godina u lečenju, dolazili su mnogi plemići. Kada je reč o samom procesu rada, Ivan kaže da je on vrlo složen, te da zahteva preciznost.

-  Tek kad su svi faktori zadovoljeni (od vlažnosti vazduha, indeksa kvaliteta, smera vetra, doba dana i lokacije), lošinjski vazduh se puni specijalnim mobilnim kompresorima, koji, za razliku od klasičnih, zadovoljavaju stroge norme za čistoću vazduha - navodi Volarić.

Kompresori nisu podmazani uljem i s njima se odlazi na nekoliko tajnih lokacija na ostrvu. Naime, razlika je da li se po vazduh odlazi u 14h ili 19 časova. Pazi se na svaki detalj.

Prikupljeni vazduh se, potom, prebacuje u male limenke, a poklopac je maska koja se podigne, prisloni na usta i nos, te onda udiše. Uzorci se redovno šalju na analizu u Javni zavod "Andrija Štampar". Ali, osim "Pure air" vazduha u limenci, ova firma ima još jedan proizvod koji privlači pažnju, a to je Oxygen rekreacioni vazduh.

Čistoća ovog vazduha iznosi 99,5 odsto, a prvenstveno je namenjen sportistima. Slični su, ali i različiti. Prvi ima 20,9% kiseonika, a drugi skoro 100 procenata čistog kiseonika s Lošinja.

Kada je reč o cenama, "Pure air" se pakuje u limenke različite veličine, pri čemu 2 litre koštaju 45 kuna (oko 700 dinara, 5 litara - 70 kuna (oko 1.000 dinara), a sedam litara možete kupiti po ceni od 80 kuna (blizu 1.250 dinara), i ta količina omogućava 120 inhalacija.

Video: Zaronite 20.000 milja pod morem u magični luksuz hotela: Podvodni tuneli sa pingvinima uz kaficu!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivan

    16. decembar 2020 | 14:59

    Kad sam biou vojsku 89 i tada je hdz prodavao limenke na trgu sa čistim"hrvatskim" vazduhom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>