• 1

"Bitkoin je tu da počisti nered koji pravi fiat novac". Ali, može li baš da dostigne 300.000 dolara?

Kompanija "Citibank" ocenjuje da bi najpopularniji digitalni novčić mogao da vredi čak 318.000 dolara do decembra 2021. godine

  • 1
Bitkoin kriptovaluta novac online

Foto: Shutterstock

Bitkoin vrtoglavo raste ovih dana i trenutno vredi 18.731 dolar, ali njegov najverniji fan, novinar i nekadašnji broker Maks Kajzer, ipak, preispituje tvrdnju da bi ova kriptovaluta mogla da dostigne vrednost od čak 318.000 dolara?

I to nije prognoza koja nas čeka za 10 godina, "Citibank" kaže da bi digitalni novčić toliko mogao da vredi do decembra 2021, dakle, za malo više od godinu dana. Kajzer navodi da je ova kompanija za finansijske usluge prilično "agresivna u određivanju cene za bitkoin".

Ono što nas sada očekuje, prema njegovim rečima, jeste nadmetanje banaka u tome koja će dati "višu cenu" za bitkoin u svojoj prognozi, ali napominje da nijedna neće dati tačan broj jer "bitkoin nema vrh, baš kao što ni fiat novac (tradicionalne valute, izdate od države ili međunarodne zajednice, npr. RSD, USD, EUR) nema dno".

Sa druge strane, Kajzer je više puta pominjao, gostujući na raznim svetskim konferencijama, da je "prva uloga bitkoina da očisti nered koji je ostavio fiat novac". Ovu kriptovalutu, prema kojoj su mnogi i dalje nepoverljivi, on naziva "novcem otpora".

Kada je uporedio fiat novac, kakav svakodnevno koristimo - najčešće kroz keš, i bitkoin, napomenuo je da prvi ima "inherentno nasilnu, a drugi mirnu prirodu". Kako se korona kriza bude dalje razvijala, ostaje da se vidi kako će se to odraziti na nacionalne valute, ali i na njihove digitalne alternative.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vladimir

    Postaviću jedno prosto pitanje. Da li bih voleo imati virtuelnu cifru na komjuteru ili zlatne poluge u džepu ? Naravno zlatne poluge. Prvo, budimo realni i jasni, fiat valute su jedna od prvih mahinacija virtuelne ekonomije. To je seme finansijskog raka. Virtuelna ekonomija je privlačna iz nekoliko razloga,ali je u praksi veoma loša. Kao odgovor na bolno stanje u realnom svetu, mase pokušavaju pobeći u virtueln svet. Zvuči uzbudljivo, ali nažalost ovde se nalaze uznemirujuće veze između našeg sveta i izmišljenog sveta.Ovde je međutim pitanje; Pravi novac zahteva unutrašnju vrednost. Kriptokutencije nemaju nikakvu unutrašnju vrednost. Programeri iz ničega u virtuelnom rudniku stvorenom od ničega repliciraju digitalni proizvod.Svako u kompjuteru može stvoriti kripto valute, gde matematika daje kripto svojevrsnu vrednost.Žao mi je ali je matematika besplatna. " Oaza" stvorena programskim genijem postaje veza za globalnu ekonomiju i virtuelno društvo. Pošto neću imati dovolno prostora, pitanje glasi: Zašto centralne banke širom sveta (uključujući BIS i MMF) razvijaju svoje vlastite sisteme za kripto valute ? Odgovor -zato što imaju korist od bezgotovinskog sistema.Virtuelna ekonomija stvara slabost u društvu.Podstiče nedostatak stvarne proizvodnje. Umesto pravih proizvođača preduzetnika i pronalazača imamo ljude koji se bore za prodaju imovine stvarnog sveta kako bi kupili kompjuterske uređaje sposobne za "miniranje"novčića koji stvarno ne postoje. Ovo je hladna istina.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke