• 4

Dok korona ubrzano razara nemačku privredu, Kina iz krize sa kovidom izlazi još jača

Zanimljivo je da kineske direktne investicije u inostranastvu već neko vreme ne rastu

 • 4
Nemacka, Kina, korona virus, privreda

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Nemački uslužni sektor beleži ubrzani pad kao posledicu uvođenja restriktivnih mera s ciljem obuzdavanja drugog talasa epidemije Kovid-19, a Kina iz korone izlazi još jača, potvrđuju vesti o povećanju direktnih stranih ulaganja u tu zemlju.

Ovo je drugi uzastopni mesec pada nemačkog uslužnog sektora. Indeks menadžera nabavke (PMI), koji izračunava IHS Markit, pao je u novembru na 46,2 poena sa 49,5 poena u oktobru, potonuvši još dublje ispod granice 50 bodova koja razdvaja rast od pada.

Na sreću, aktivnost u proizvodnom sektoru nastavila je rast, mada nešto sporijim tempom, pružajući podršku već oslabljenoj ekonomiji, kojoj se ove godine predviđa najdublja recesija od Drugog svetskog rata.

Zaštitne maske Nemačka koronavirus

Restriktivne mere su u Nemačkoj na snazi od početka novembra, Foto: Tanjug/AP

- Otpornost proizvodnog sektora, koja se prema istraživanju posebno duguje rastu prodaje u Aziju, ide u prilog našem predviđaju da će bilo kakav pad u poslednjem kvartalu biti daleko manji od onog zabeleženog u prvoj polovini godine - kaže Fil Smit, pomoćnik direktora u IHS Markitu.

Dodaje da su pozitivne vesti u vezi sa razvojem Kovid vakcina pomogle podizanju raspoloženja među nemačkim preduzećima, od kojih se mnoga nadaju povratku u normalu tokom sledećih 12 meseci.

Kompozitni indeks menadžera nabavke IHS Markita, koji obuhvata proizvodni i uslužni sektor koji zajedno čine više od dve trećine nemačke ekonomije, spustio se u novembru na 52 poena sa 55 bodova, koliko je iznosio u oktobru.

Kina iz korone izlazi još jača

Sa druge strane, ekonomija Kine ove će godine, jedina među velikima, porasti za gotovo dva odsto.

Prema zvaničnim kineskim izvorima, strane direktne investicije (SDI) u Kinu zabeležile su rast od januara do kraja septembra za 2,5 odsto u odnosu na isti period 2019. uprkos pandemiji.

Bolnica, Kina, koronavirus

Kina privlači sve više investicija, Foto: Tanjug/AP

Samo u septembru, SDI su iznosile 14 milijardi dolara, što je skok od čak 25 posto u odnosu na prošlogodišnji septembar, a rast stranih ulaganja beleži se u kontinuitetu od aprila. U oktobru je povećanje direktnih stranih investicija bio 18 procenata, piše Fajnenšel tajms.

Štaviše, u kineskom Ministarstvu trgovine smatraju da investitori na njihovu zemlju sada gledaju kao na "sigurnu luku" i navode da kompanije poput BMW-a, Simensa, LG-a i Tojote planiraju tamo velika ulaganja.

Analizirajući globalni trend vezan za kineski oporavak i ekonomski bum nakon svladavanja epidemije korona virusa, FT navodi nekoliko drugih primera iz sektora logistike. Grupa Ajvanho Kembridž, koja ulaže širom sveta u ime penzionog fonda Kvebeka, investirala je u junu u Kini u imovinu u vrednosti od 400 miliona dolara, a u kineski logistički sektor je poslednjih godina već uložila oko dve milijarde dolara.

Kompanija J.P. Morgan Aset Menadžment je ove godine ušla u 600 miliona dolara vredno mešovito preduzeće s kineskom logističkom firmom NJu Izi, a u ime severnoameričkih, evropskih, bliskoistočnih i azijskih investitora, dodaje FT, a prenosi portal Novac.

Dobar primer je i nemački proizvođač industrijskih robota Han Otomejšen koji planira da investira milione evra u novu fabriku u Kini tokom iduće tri godine, ne bi li, kako piše Rojters, iskoristio činjenicu da se kineska privreda oporavlja od krize mnogo brže od drugih.

- Ako želimo da rastemo zajedno s kineskim tržištem, moramo tamo da proizvodimo - objašnjava izvršni direktor Frank Konrad, pošto je njihovim robotima "made in Germany" teško da se probiju na kinesko tržište koje vlasti sve snažnije štite raznim barijerama. Cilj im je da u Kini do 2025. godine ostvaruju četvrtinu svojih prihoda, a trenutno su na deset posto.

S druge strane, zanimljvo je da kineske direktne investicije u inostranastvu, koje su doslovno cvetale u periodu od 2015. do 2017, izazivajući tada veliku zabrinutost u Evropi i SAD, već neko vreme ne rastu, štaviše opale su. Najveći investitori u Nemačkoj su sada Sjedinjene Države, zatim Britanija i Švajcarska, a tek onda Kina. Azijski div je prošle godine ispao iz top tri strana investitora u toj zemlji prvi put u deset godina.

Prema podacima koje iznosi FT, pozivajući se na jedan kalifornijski tink tenk, lani su kineske direktne investicije u svetu iznosile 77 milijardi dolara, što je pola od iznosa realizovanog 2017. godine.

To je dobrim delom posledica političkih odluka kineskih vlasti koje su ograničavale odliv kapitala i poslovne poteze svojih velikih kompanija u inostranstvu, te trgovinskog rata koji je nastupio s dolaskom Donalda Trampa na čelo SAD, dok su istovremeno olakšale ulazak stranom kapitalu u raznim sektorima, pogotovo u finansijskom, dodaje se u tekstu.

novac, ekonomija, kina, juan

Raste i vrednost kineskog juana, Pixabay.com

Kao rezultat takve aktivnosti i priliva stranog kapitala kineska valuta juan je trenutno na najvišim nivoima u odnosu na one zabeležene poslednjih godina, a eknomija im raste dok u ostatku sveta pada.

Iznos direktnih stranih investicija koje su ušle u Kinu u periodu januar-septembar ove godine već je premašio 100 milijardi dolara. Kako navode u UNKTAD-u, telu Ujedinjenih nacija, većina SDI u Kini se odnosi na visokotehnološke industrije, piše Fajnenšel tajms.

VIDEO: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • nikolas

  KINA POSTAJE EKONOMSKA I VOJNA SILA BROJ 1 U SVETU I TO JE REALNOST A ZAPADU NECE POMOCI KINOFOBIJA DA IH U TOME ZAUSATAVE !! NA ISTOKU SUNCE IZLAZI !!!

  2
  0

  Podelite komentar

 • Kico

  Oca im pogan mala

  1
  0

  Podelite komentar

 • Igor Obrenovac

  Kinezi su je i stvorili pa izvezli u ceo svet. Za sve ove muke hvala bratu Sin Dji Piju.

  11
  2

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke