• 15

Potpisan Ugovor o kreditu za izgradnju auto-puta Niš - Merdare: Otkriven početak radova

Obezbeđena sredstva

  • 15
Tomislav Momirović, Siniša Mali

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Potpisan je Ugovor o kreditu koji potpisuje ministar finansija Siniša Mali za projekat izgradnje auto-puta Niš - Merdare sa regionalnim direktorkom EBRD-a za Zapadni Balkan Zuzanom Hargitai. Potpisivanju pristustvuju i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović

- Danas smo potpisali veoma dva važna sporazuma za građane Srbije, što je korak ka završetku velikih infrastrukturnih projekata - rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Tomislav Momirović, ministar građevine, rekao je da gradnja počinje početkom naredne građevinske sezone, a Hargitai je najavila da će prvi tender za izbor izvođača biti objavljen u decembru.

Kredit je odboren za finansiranje izgradnje prve deonice od Niša do Pločnika u dužini od 33 kilometara.

Sinisa Mali, potpisivane ugovora, Nis Merdare

Siniša Mali, Foto; Tanjug/Zoran Žestić

Drugi ugovor za implementaciju projekta potpisali su ministar građevine Tomislav Momirović, direkor Koridora Srbije Aleksandar Antić i Hargitai.

Deo tzv. Autoputa mira kroz Srbiju, Niš - Merdare, biće duga 77 kilometara.

Koridor 10 i novi autoput će se povezati kod Niša i omogućiti izlazak Srbije na albanske luke na Jadranskom moru i bolje povezati 500.000 ljudi.

Momirović je u Vladi Srbije istakao da je taj projekat veoma izazovan za Srbiju, kao i da će otvoriti perspekivu i za Srbe i za Alabance. Dodao je i da će taj autoput Srbiju pozicionirati kao ključnu saobraćajnu destinaciju u jugoistočnoj Evropi.

- Politika predsednika Srbije i Vlade Srbije jeste da ruši sve granice i da otvara ekonomsku perspektivu, kako bismo išli napred, jer smo dosta stagnirali u prošlosti - kaže Momirović.

Ističe da izgradnja autoputa počinje od Merošine kod Niša, a do Pločnika dužine je oko 32 kilometara, imaće šest tunela sa ukupnom dužinom 2.600 metara i 16 mostova.

Zahvalio je EBRD na finansijskoj pomoći i istakao da je ta institucija pomogla mnogobrojne infrastrukturne projekte u zemlji, a posebno za deonicu Koridora E10 i rehabilitaciju putnih saobraćajnica.

Regionalna direktork EBRD-a za Zapadni Balkan Žužana Hargitai rekla je da je ponosna zbog potpisivanja kreditnog ugovora i što EBRD može doprineti početku radova na tako važnom projektu.

Sinisa Mali, potpisivane ugovora, Nis Merdare

Tomislav Momirović, Foto; Tanjug/Zoran Žestić

Navela je da je deonica Niš-Pločnik prvi deo Autoputa mira za koji kaže da je jedan od ključnih projekta za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu, ali i jedan ključnih projekata Ekonomskog inevstitcionog plana EU.

- Ne samo što smo potpisali kreditni ugovor nego krenućemo sa radovima. To nam je bilo svečano obećanje prema svima u Srbiji da nećemo poptisati kreditni ugovor i onda čekati sa početkom radova - kaže Hargitai.

Najavila je da će prvi tender za radove biti objavljen već u decembru, s time da do sredine sledeće godine kreću i radovi.

- Biće nam čast da i dalje sarađujemo sa Vladom Srbije, da pomažemo u finansiranju ostalih delova ovog autoputa, ali isto tako da podržavamo sve ostale ključne infrastrukturne projekte u Srbiji - rekla je Hargitai.

(Kraj) spe/lil/aut

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    25. novembar 2020 | 14:27

    Al smo se usrecili....Ovo je kad im poklone Kosovo da mogu lakse preko Srbije da idu u inostranstvo a narod Srbije ce vracati kredite za koje se drzava stalno zaduzuje...

  • bsod

    25. novembar 2020 | 14:30

    Pogrešno i nepotrebno.

  • Joka

    25. novembar 2020 | 14:29

    Jadni moji unuci sutra!! Ima da ispaštaju zbog ovih silnih kredita!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>