• 2

Od januara 2021. važe ovi uslovi za odlazak u penziju: PIO podseća da se ženama cifra povećava

Do kraja 2020. pravo na starosnu penziju mogu ostvariti muškarci sa navršenih 65 godina života, dok žene moraju imati 63 godine

  • 2
penzioneri

Foto: Mathew Bennett

Žene će od 1. januara 2021. godine u punu starosnu penziju moći da idu sa 63 godine i dva meseca, dok za muškarce starosna granica od 65 godina ostaje nepromenjena.

Direktor sektora PIO fonda za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, Vladimir Stanković, rekao je da u prevremenu penziju i muškarci i žene naredne godine odlaze pod novim uslovima: žene sa 58 godina i četiri meseci života i 39 godina i četiri meseca staža, a muškarci moraju imati najmanje 59 godina i 40 godina staža, poseća RTS.

Do kraja godine pravo na starosnu penziju mogu ostvariti muškarci sa navršenih 65 godina života i najmanje 15 godina radnog staža, a kada su u pitanju žene - one mogu da ostvare pravo na starosnu penziju ako imaju navršenih 63 godine i najmanje 15 godina staža.

- Kod prevremene penzije stvari su drugačije. Što se tiče muškaraca, to je 40 godina staža i 58 godina i četiri meseca života, a za žene je potrebno 39 godina staža i 57 godina i četiri meseca života - objašnjava Stanković. Dodaje da su u ukupnom broju podnetih zahteva - prevremene penzije 2019. činile 20 posto, a ove godine 13 posto, što je oko 35.000 zahteva.

Bez obzira na godine života, i muškarci i žene mogu da se penzionišu sa 45 godina radnog staža i u proseku 500 lica godišnje ostvari pravo na penziju na osnovu ovog radnog staža. Građani koji moraju da raskidaju radni odnos, poslednjeg dana ove godine zahtev za ostvarivanje prava na penziju mogu da podnose na šalterima PIO fonda, putem pošte ili elektronskim putem.

- Mogućnost elektronskog podnošenja zahteva Fond PIO je omogućio ove godine, pre početka epidemije, tako da je za sada oko 7.000 zahteva podneto na ovaj način - kaže Stanković. Prema njegovim rečima, najbolje je, kada se završi neko radno angažovanje kod poslodavca, proveriti šta je evidentirano, odnosno da li je upisan radni staž.

senior stariji muškarac volan vozi automobil zena žena  provod

Foto: Shutterstock

Sa prikupljanjem podataka krenuti na vreme

Preporuka je, kaže, da se pre nego što se ode u penziju, bar dve godine ranije da proveri šta je evidentirano i da se na vreme krene sa prikupljanjem podataka koji su neophodni za rešenje o penziji.

Porodičnih penzija je 20 posto u ukupnom broju. Od 2020. godine omogućeno je da pravo na porodičnu penziju ostvare i vanbračni partneri. Da bi se ostvarilo to pravo, neophodno je da je vanbračna zajednica trajala najmanje tri godine ili da lica imaju zajedničko dete.

- Postoji mogućnost, ukoliko je vanbračna zajednica prestala, a sudskom odlukom je potvrđeno izdržavanje, i u tom slučaju ostvariti pravo na penziju - objašnjava direktor sektora PIO fonda za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Pri tome je neophodno da lice koje aplicira za ostvarivanje prava na porodičnu penziju, ima odgovarajuće godine života. Za žene je 53 godine, za muškarce 58, a za decu najkasnije 26 godina, ukoliko se školuju.

Video: Mali: Penzije za 5,9 odsto veće od 1. januara 2021. godine

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šuko

    Nemoj da nam dajete penziju sve prebacite na opštinske bubđžete neka imaju za reprezentaciju

  • Novi banovci

    Dzaba pezija od minimalca od 35 hiljada nece biti ni za račune,na kazan državni ima da jedemo

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke