• 1

Od obećane do razorene zemlje: Kratki predah u trećem kvartalu, ali korona opet uzima danak

Ipak, američki berzanski indeks Dau džons je pre dva dana skočio iznad 30.000 bodova, što je najbolji rezultat u istoriji

  • 1
Njujork

Njujork / Foto: Chris Barbalis/Unsplash

Ekonomska situacija u SAD počela je da se pomalo menja nabolje u trećem kvartalu (jul-septembar) ove godine, kada je procenjeni ekonomski rast ostao nepromenjen, i iznosi 33,1 odsto.

Međutim, dolar je uporno slabio ovih dana, a ekonomisti upozoravaju da bi razbuktavanje virusa korona ponovo moglo da ugrozi privredu, da uspori ekonomski rast i odvede zemlju u još jednu recesiju u 2020.

Podsećamo, SAD se zvanično vode u recesiji od februara, ali se situacija na leto blago popravila. Stručnjaci kažu da pobeda Džoa Bajdena na nedavnim američkim izborima za predsednika, neće momentalno dati neke rezultate, te da će nacionalna valuta ostati slaba ko god da pobedi.

Mada su parametri ukupnih ostvarenih rezultata - u sektoru proizvodnje roba i u uslužnom sektoru - uglavnom statični, ministarstvio trgovine je saopštilo da su neki parametri morali biti revidirani.

Ono što trenutno utiče na porast troškova poslovanja, veća izdvajanja lokalnih samouprava i pad potrošnje, jesu enormni prihodi ostvareni u sektoru poslovnih investicija, nekretnina i izvoza. 

Doduše, ne može se osporiti da je američki berzanski indeks Dau džons pre dva dana skočio iznad 30.000 bodova, što je najbolji rezultat u istoriji. Na to su, pre svega, uticale ohrabrujuće vesti o vakcini.

Video: Šef DFC u Beogradu: Došli smo ovde da ostanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>