• 3

Optimizam je kratko trajao: Cene nafte posrnule, uprkos neočekivanom padu zaliha u SAD

Potražnja za benzinom u SAD je potonula za nedelju dana, i to za 128.000 barela dnevno

  • 3
Nafta, naftna platforma, bušotina, rafinerija

Foto: Shutterstock

Cene nafte su posrnule danas uprkos neočekivanom padu američkih zaliha, prekinuvši oporavak podstaknut očekivanjima da će vakcine možda okončati pandemiju i oživeti potražnju za gorivom.

Cena naftnih fjučersa severnomorske nafte Brent skliznula je za jedan cent, na 48,60 dolara za barel, na azijskom trgovanju u 7,46 časova po srednjoevropskom vremenu, nakon što je na prethodnoj trgovinskoj sesiji zabeležila rast od oko 1,6 posto.

Američka sirova nafta WTI pojeftinila je za četiri centa, na 45,67 dolara za barel, spustivši se sa maksimalnog nivoa od 46,09 dolara zabeleženog juče, kada je ojačala za 1,8 procenata.

Oba tipa nafte su ove nedelje registrovala skok cene od oko 8,0 odsto, nakon što je farmaceutska firma "AstraZeneka" objavila u ponedeljak da bi efikasnost njene vakcine protiv mogla da iznosi i do 90 procenata.

Američke zalihe nafte su prošle nedelje pale za 754.000 barela, prema podacima Uprave za energetske informacije SAD (EIA). Zalihe u Kušingu, u Oklahomi, glavnom čvorištu za isporuke WTI nafte, pale su za 1,7 miliona barela.

Potražnja za benzinom u SAD je potonula za nedelju dana, i to za 128.000 barela dnevno (bpd) na 8,13 miliona barela, što je najniže od juna.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Auspuh

    Mi kroz visoku cenu plaćamo hirove stručnjaka iz predgradja i mezimice vrhovnog komadanta...

  • Trange-frange

    Kako na nasim pumpama ne posrne? 🤔

  • Ns

    Zato će kod nas da poskupi 🥵

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke