• 32

Danas je potpisan jedan od najvažnijih sporazuma za Srbiju, Vučić najavio i vraćanje dugova

Sporazum je sklopljen sa vladom Republike Francuske

  • 32
Frank Rister, Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Danas smo potpisali veoma važan sporazum sa vladom Republike Francuske, o saradnji na realizaciji prioritetnih infrastrukturnih projekata. Konkretno mislim na projekat izgradnje metroa u Beogradu, i na projekat unapređenja i povećanja efikasnosti elektrodistributivne mreže u našoj zemlji - rekao je ministar finansija Srbije, Siniša Mali.

Vrednost sporazuma je 581 milion evra. U izgradnju prve linije metroa biće uloženo 454 miliona evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je, i u vreme najsnažnijeg talasa korona virusa, Rister došao u našu zemlju, što govori o tome koliko su čvrsti odnosi između Francuske i Srbije.

- Modernizovaćemo našu elektro mrežu, zahvaljujući posvećenosti Francuske, Makrona i Ristera, ali i našim naporima. Pre kraja sledeće godine krećemo u ozbiljne građevinske radove - naveo je Vučić.

Uspeli smo da pokrenemo radove na aerodromu, naveo je Vučić, i dodao da će beogradski aerodrom ubuduće biti savremeno opremljen i moderan, po uzoru na evropske.

Konačna cena metroa se još ne zna, rekao je Vučić, ali se očekuje da krajnja cena bude 4,4 mlrd evra. Naveo je da to drastično utiče na rast BDP naše zemlje u narednim godinama.

Predsednik je istakao da Srbija planira da vraća dugove, kako bi se obezbedila ekonomska stabilnost. Javni dug ne sme da pređe 60 odsto, bez obzira na sva ulaganja, dodao je.

- Izgradnja metroa ne rešava samo saobraćajne probleme u glavnom gradu, već je to pitanje prestiža i snage jednog grada, jedne države - istakao je predsednik Srbije.

- Velika mi je čast da budem danas na potpisivanju ovog sporazuma. Verujem u dobre odnose Srbije i Francuske, a studija izvodljivosti za metro u Beogradu biće gotova sledeće godine - naveo je francuski ministar za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju, Frank Rister.

Kako je dalje naveo, uvodi se pametna energetska mreža, koja će značajno pomoći EPS-u, da se smanje gubici.

Video: Siniša Mali o izgradnji metroa u Beogradu: Projekat je postao deo programa Srbija 2020-25

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • caca

    Sporazum od velikog značaja za Srbiju!!!!

  • Zvezdana

    Ponosni smo na saradnju sa Francuskom. Vazan sporazum je potpisan.

  • Tanjica

    Odnosi izmedju Francuske i Srbije su dosta napredovali u poslednjih nekoliko godina.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke