• 14

Tri ministra celu noć tražila rešenje: Hrvatska pred kolapsom, privreda preti blokadom

Preduzetnici prete blokadom

 • 14
Hrvatska zastava, opadanje krive, grafika

Foto: Shutterstock

 

Nakon što je premijer Andrej Plenković predstavio nove mere protiv koronavirusa, prema kojima se od ponoći zabranjuje rad kafićima i restoranima, kao i teretanama, od 9 sati u vladi je u toku sastanak.

Glavna tema su mere kojima vlada planira obeštetiti preduzetnike kojima će zbog novih mera biti onemogućen rad.

Predsednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica izjavio je uoči sastanka kako je važno da se danas postigne dogovor, piše Index.hr.

- Danas moramo sve dogovoriti. Ne sme biti drugog kruga pregovora, to je ključna činjenica - izjavio je Letica.

Kazao je i kako ne smeju odustati od svojih zahteva, jer to je jedino što im preostaje za njihov rad i poslovanje. "Sve što tražimo je realno, svi zahtevi su realni i na tome treba insistirati", rekao je.

Na opasku kako vlada šalje poruku da (ugostitelji) moraju biti svesni stanja u budžetu, odgovorio je kako su ugostitelji toga svesni. "Zato smo ponudili taj model gde mi njih praktično kreditiramo, ne tražimo novac odmah nego kroz period od tri godine", rekao je.

- Ako ništa drugo ne preostaje, blokada je ono što će se dogoditi - istakli su.

Nove mere izazvale su burne reakcije preduzetnika, a predsednik udruženja Glas preduzetnika Hrvoje Bujas kaže da su u privatnom sektoru spremni i na štrajkove.

 

Ključni problemi i izazovi

Što je ključni ekonomski problem posle objave novih mera?

Hrvatska klizi u recesiju s dvostrukim dnom, a još nemaju ni viziju socijalno-ekonomskih podrška za zatvorene biznise, u situaciji kad bi se već trebalo lansirati ekstenzivne mereprivrednog oporavka, piše Jutarnji list.

Šta će biti osnova za pregovore Vlade i ugostitelja?

Prema dostupnim informacijama, čini se da su i ugostitelji i ministri proučavali rešenja viđena u zemljama koje su pre Hrvatske uvele neku vrstu parcijalnog lockdowna. Ideja je videti šta je finansijski moguće pa integrisati to rešenje u hrvatski model, skladno našim poreskim okvirima

Šta je učinila Nemačka?

Kada su proglasili zatvaranje kafića, odmah su najavili isplatu 75 odsto prihoda za male i srednje poduzetnike kojima je epidemiološkim merama onemogućen rad, kao i 70 posto za velike preduzetnike.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Hrvoje

  Kakva je tek Srbija onda...

  12
  16

  Podelite komentar

 • Map

  Bilo kako bilo ali u Hrvatskoj su jos uvek duplo vece plate nego u Srbiji, a cene su iste ili slicne

  9
  1

  Podelite komentar

 • Bzzz

  Porediti Hrvatsku sa Njemackom, koja glupost.

  9
  2

  Podelite komentar