• 0

Riba kao kamen spoticanja Bregzita: EU nudi Britancima samo mali deo ulova iz britanskih voda

Boris Džonson rekao je da se njihova pozicija po pitanju ribe ne menja

  • 0
Bregzit

Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Šef pregovaračkog tima Brisela za Bregzit Majkl Barnier predložiće da 15 do 18 procenata kvote za ribu koju uhvate evropski ribolovci u britanskim vodama pripadne Velikoj Britaniji.

Evropski ribolovci uhvate ribu vrednu 650 miliona evra u britanskim vodama, što znači da bi Barnierova ponuda vredela oko 117 miliona evra.

Izvor iz Velike Britanije blizak trgovinskim pregovorima smatra da je to sramota i da ništa više nema da kaže o tome, jer je neverovatno da Evopa nudi Britaniji nešto je već njeno.

Evropski šef pregovaračkog tima doputovaće u London predstojećeg vikenda nakon što je upozorio rivala sa britanske strane Dejvida Frosta da će se povući iz trgovinskih pregovora ako Britanija ne promeni svoje stavove.

Hvatanje ribe ostalo je kao najveći kamen spoticanja, jer Brisel pokušava da natera Veliku Britaniju da im da dozvolu da koriste britanske vode.

London je predložio da se o tome razgovara tek za tri, četiri godine, ali EU insistira da se razgovori o ovom pitanju održe za 10 dana i da se ustanove pravila za narednu deceniju.

Riblja pijaca Zamrznuta riba

Spor oko ribe, Foto: Pixabay

Ali, Britanci ne odustaju od odbrane svoje suverenosti tokom celog tranzicionog perioda.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson rekao je da se njihova pozicija po pitanju ribe ne menja.

- Moći ćemo da napredujemo u pregovorima samo ako EU prihvati stvarnost, a to je da samo mi možemo da kontrolišemo pristup našim vodama. Jako je važno naglasiti to u ovoj fazi - kaže on.

Video: Tržni centri u Srbiji puni kao oko: Dugačak red ispred poznate modne radnje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>