• 3

Godišnji odmor iskoristilo 100.000 manje zaposlenih nego prošle godine: Zašto smo ga zaboravili?

Neiskorišćeni odmori i dalje čekaju bolja vremena

  • 3
Praznik, praznici, godišnji odmori, neradni dani

Foto: Profimedia

Tokom tri letnja meseca, u julu, avgustu i septembru, koji su u Srbiji rezervisani za korišćenje godišnjih odmora, ove godine ovu mogućnosti iskoristilo je 100.000 manje zaposlenih nego u istom periodu prošle godine.

Zaposlena osoba u našoj zemlji ima minimum 20 radnih dana odmora u godini. Iako nam obično to nije ni blizu dovoljno za završavanje nagomilanih obaveza, putovanja i odmor, ove godine je, u jeku korona krize i pendemije, većina, čini se, zaboravila na to.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da u 2020. mnogi nisu iskoristili ni taj minimum o kom inače sanjaju tokom cele godine. Zašto?

U strahu od virusa koji je preplavio čitavu planetu mnogi su rešili da letovanje na nekoj plaži odlože dok se situacija ne smiri.

Međutim, kako se sa dolaskom jesenjih meseci situacija dodatno zakomplikovala, ne samo kod nas, već širom sveta, neiskorišćeni odmori i dalje čekaju bolja vremena. Ipak, ima situacija u kojima su i poslodavci stavili odmore na “stend baj”, kako ne bi doveli ostatak radnika u rizik, ili kako ne bi doveli u rizik funkcionisanje kompanija koje su već na udaru zbog bolovanja i rada od kuće.

Sanremo

Plaže su mnogima ove godine samo san, Sanremo / Foto: Tanjug/Tijana Radojković

Pravo na plaćeni godišnji odmor garantovano je Ustavom, a Zakon o radu ponavlja ustavnu odredbu da zaposleni ne može da se odrekne prava na godišnji odmor, niti mu se to pravo može uskratiti ili zameniti novčanom naknadomosim u slučaju prestanka radnog odnosa u skladu sa ovim zakonom.

Psihoterapeut Vladica Damjanović objašnjava dae od posla možemo odmoriti i tamo gde živimo.

- Poteškoća je u aktuelnoj situaciji to što je mnogima mesto življenja postalo i kancelarija i učonica, pa se distanciranje od posla u kućnim uslovima teže sprovodi - objašnjava Damjanović.

Ona objašnjava da je zato potrebno mnogo fleksibilnosti kako bismo u ovim uslovima uspeli da napravimo preko potrebnu pauzu od posla.

- Slobodno vreme nam je svima neophodno, bez obzira da li putujemo, ili ostajemo u svojim kućama - kaže Damjanović.

Kako ni vreme višenije lepo za piknike u prirodi, za šetnje po planinama, a i zbog mera protiv pandemije sve se više objekata zatvar, ili im seskraćuje radno vreme, a sve masovne manifestacije se otkazuju, evo nekoliko predloga kako iskoristiti odmor u toplini kuće:

Provedite vreme sa porodicom: U jurnjavi oko posla, škole i svakodnevnih obaveza, roditelji i deca svli su kvalitetno vreme koje provode zajedno na minimum. Vratite prisnost porodice provodeći dane u zajedničkim aktivnostima.

Čitanje, knjiga, knjige, krevet, spavanje

Pročitajte knjigu za koju nemate inače vremena, Foto: Pixabay

Pročitajte knjigu: Mnogi od nas se stalno žale da vole da čitaju, ali da nemaju vremena. Eto vremena. Izdvojte nekoliko knjiga koje merkate mesecima, zavalite se u fotelju i uživajte.

Vežbajte moždane vijuge: Iako nas dozivaju sa kioska i iz prodavnica, na ukrštene reči, osmosmerke, sudoku, rebuse i slične zavrzlame davno smo zabravili da postoje, a sada je vreme da ih se podsetimo.

Igrajte društvene igre: Okupite porodicu i igrajte karte, jamb, monopol, riziko pantomime, asocijacije...

Pogledajte film ili seriju: Vremena nikada dosta za kvalitetan film, a još manje za seriju. Zato, bez straha da ćete da zaspite na pola epizode, iskoristite jedan dan za gledanje omiljenih žanrova.

Kuvajte zato što želite, ne zato što morate: Većina nas uživa u dobrom obroku, ali imperativ da svakog dana imamo skuvan obrok na stolu, ubija nam želju. Evo prilike da na miru isprobate jela koja ste oduvek želeli i da u kući napravite atmosferu koja može da parira skupim restoranima. 

Video: Tržni centri u Srbiji puni kao oko: Dugačak red ispred poznate modne radnje

(Telegraf Biznis/G.A.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deja

    30. novembar 2020 | 18:27

    Kad ih tolko manje i radi kako da iskoriste

  • Beka

    30. novembar 2020 | 18:54

    Ja sam se ove godine naodmarala za medalju

  • Tamo neki...

    30. novembar 2020 | 22:56

    Naravno kada poslodavci nisu dozvolili zbog obustave rada u marti i aprilu! Odmarali ste tada, je najcesca recenica....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>