• 1

Zaposlene žene najpogođenije pandemijom: Više posla u kući za one sa decom, više na poslu za one bez

Pandemija bi mogla ugroziti napredak u oblasti rodne ravnopravnosti na radnom mestu

 • 1
Može li rad na daljinu da postane opšte prihvaćen?

Foto: Shutterstock

Način na koji mnoge žene žive i rade drastično se promenio od pojave pandemije. Prema istraživanju koje je objavio Dilojt Global, skoro 82 odsto žena izjavilo je da je pandemija negativno uticala na njihove živote, i skoro 70 odsto onih koje su iskusile negativan uticaj su zabrinute zbog mogućnosti napredovanja u karijeri.

Dilojtovo istraživanje, kojim je anketirano oko 400 zaposlenih žena širom sveta, otkriva uticaj pandemije na ravnotežu između posla i privatnog života, kao i na opšte zdravlje i stanje zaposlenih. Istraživanje ukazuje na to kako bi pandemija mogla ugroziti napredak koji je postignut poslednjih godina u oblasti rodne ravnopravnosti na radnom mestu.

- Od pojave pandemije COVID-19, svi smo morali da prilagodimo i promenimo uobičajen način života. Međutim, žene su pogođene na više nivoa, jer se suočavaju sa ogromnim izazovima, pa često moraju da preuzmu dodatne obaveze kod kuće, a nastavljaju da žongliraju i na polju karijere - kaže Aleksandra Petrović, direktorka u Dilojtovom Sektoru za finansijski konsalting i liderka SheXO inicijative u Srbiji.

Ona smatra da kompanije moraju da odgovore na poziv i podrže zaposlene žene i obezbede im mogućnost napredovanja na ličnom i profesionalnom planu.

Ispitanice koje su iskusile promene u svojoj svakodnevici kao posledicu pandemije, ukazale su da sada imaju više obaveza oko kućnih poslova (65 odsto), a trećina je rekla da su na poslu takođe opterećenije usled pojave pandemije.

Domaćica, umorna žena, kućni poslovi

Povećana količina posla u kući, Foto: Shutterstock

One koje su navele negativne uticaje kao rezultat promena u svakodnevnim aktivnostima, kao glavne negativne posledice navode: uticaj na fizičko stanje (40 odsto), nemogućnost usklađivanja radnih i životnih obaveza (40 odsto) i uticaj na mentalno stanje (39 odsto).

One ispitanice koje kod kuće brinu o detetu ili nekom drugom članu porodice, suočavaju se sa posebnim izazovima, pa se kod 75 odsto žena znatno promenila situacija jer su im se obaveze utrostručile.

Štaviše, većina žena sa decom prijavila je dodatne obaveze u vezi sa brigom o deci (58 odsto) i odgovornosti za obrazovanje/nastavu kod kuće (53 odsto).

Sa druge strane, više žena koje nemaju obavezu brige o deci osećaju potrebu da budu uvek dostupne na poslu (53 odsto) više od onih koji imaju tu vrstu obaveze (44 odsto), što se pretvara u različite tipove izazivača stresa uključujući i to da su žene koje nemaju obavezu brige o drugim licima više opterećene od onih koje imaju.

Mnoge žene su prilagodile svoj svakodnevni život situaciji, ali su zabrinute zbog uticaja koji bi pandemija mogla da ima na njihov napredak u karijeri, i kratkoročno i dugoročno.

Iako velika većina anketiranih žena vidi mogućnost napredovanja u karijeri tokom sledeće godine na neki način, 60 odsto njih se pita da li uopšte žele da napreduju kada razmotre šta to sve podrazumeva. Na primer, 23 odsto ispitanica koje smatraju da bi trebalo uvek da budu na raspolaganju kada je u pitanju posao, plaše se da će na kraju morati da biraju između privatnih obaveza i karijere, i 10 odsto iste grupe smatraju da će možda morati da razmotre pauzu u karijeri ili čak da u potpunosti napuste posao.

Mame češće uzimaju bolovanje kako bi brinule o deci

Žene sa decom opterećene kod kuće, Foto: Pixabay

Istraživanje ukazuje na 6 ključnih koraka koje kompanije mogu da primene kako bi pružile podršku ženama tokom pandemije.

Ovi koraci uključuju pretvaranje fleksibilnih radnih aranžmana u pravilo, isticanje poverenja i empatije, pružanje mogućnosti umrežavanja i mentorstva, primenu iskustava u učenju koja su se dobro pokazala u odnosu na svakodnevni život zaposlenih, otklanjanje nesvesne pristrasnosti u planiranju zamene zaposlenih na određenim pozicijama unapređenja, i stvaranje okruženja u kojem su različitost, poštovanje i inkluzija vrednosti koje se ne dovode u pitanje i koje su deo svakodnevne radne kulture.

Aleksandra Petrović smatra da će sledeća godina biti kritična u našim naporima da dostignemo rodnu različitost na radnom mestu. Kompanije moraju dati prioritet fleksibilnosti, pravičnosti i inkluziji kako bi podržale žene u ostvarenju ambicija u karijeri.

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Žena

  2. decembar 2020 | 20:52

  Tačno. Ja kad čujem i vidim one majke koje se vuku od kuće do škole i to im je problem. Domaćice. I nas majke koje radimo, sad prinudjene od kuće. E , al te su večito kao bitne. Ej ustale i vode i sačekuju decu. Imaju više samopouzdanja, nego ja koja privredjujem bara bar sa suprugom! U čemu li je problem?!

  1
  1

  Podelite komentar