• 0

Svi koji rade od kuće imaju pravo da se isključe: EU staje na put neplaćenom prekovremenom radu

Pritisak da se uvek bude dostupan raste

  • 0
rad od kuće

Foto: Unsplash

Poslanici Evropske unije danas su glasali za pravo zaposlenih koji rade od kuće da se isključe sa interneta i imejla u određenim trenucima.

U rezoluciji parlamentarci navode da bi isključivanje trebalo da bude temeljno pravo i žele da Evropska komisija izradi pravila koja će ljudima omogućiti određeno slobodno vreme u trenutku kada postoji pritisak na njih dok rade kod kuće, preneo je AP.

- Pandemija Kovid-19 iz temelja je promenila naš način rada i moramo ažurirati svoja pravila kako bismo sustigli novu stvarnost - rekao je malteški poslanik, socijalista, Aleks Agius Saliba, koji je predvodio rad na rezoluciji.

Posle meseci rada na daljinu mnogi radnici pate od negativnih neželjenih efekata kao što su izolacija, umor, depresija, bolesti mišića ili očiju.

- Pritisak da se uvek bude dostupan raste - naveo je Saliba i dodao da je rad od kuće izazvao premor i doveo do neplaćenog prekovremenog rada.

Rezolucija, koja nije obavezujuća doneta je sa 31 glasom za i šesti protiv i i 18 uzdržanih u Odboru za zapošljavanje Evropskog parlamenta.

Video: Težak vam posao? A šta mislite kako je čistiti led sa mosta koji ide preko okeana

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>