• 14

Gorak ukus Crnog petka u Srbiji: Kupci se masovno žalili na cene, kvalitet i to što nema popusta

Zaštitnici bili zatrpani zahtevima nezadovoljnih kupaca

  • 14
crni petak

Foto: Unsplash

Crni petak je prošao, ali posledice izgleda nisu. Kupci koji čekali u redovima u tržnim centrima i pored rekordnog broja zaraženih od korona virusa, nisu dočekali onome čemu su se i nadali, bar ne svi. 

Iako je trebalo da bude veliki dan za potrošače zbog popusta, ovaj koji je za nama u Srbiji je potpuno okrenuo igircu jer se potrošači nisu ovajdili velikim popustima, a trgovci nisu izgubili mnogo pošto je popusta bilo malo.

To nije sve, mnogi su čak pumpali cene. A neki su pokušali i da na ovaj "sveti dan za šopingoličare", varaju te iste mušterije. 

Black friday koji je sinonim za rasprodaju robe koju uskoro treba zameniti na policama, te tako trgovci spuštaju marže i nude popuste i do 70, čak i 90 odsto, kod nas je malo drugačije shvaćen. U Srbiji se ta akcija prenela poslednjih godina s tim što popusti nisu ni približno tako veliki, dodatno, trgovci cene podižu pred Crni petak da bi ih navodno tokom njega spustili, a zapravo samo vratili na staro.

O tome govore brojne žalbe kupaca, pa su zaštitnici potrošača bili bukvalno pretrpani zahtevima.

- Najviše su se žalili na sam dan Crnog petka, želeli su da zamene proizvod za drugi, jer nisu zadovoljni sa kvalitetom. Kako su navodili u žalbama koje su nam pristigle, proizvod "ne ispunjava očekivanja" i to je kada je su u pitanju kućni aparati, informaciona i komunikaciona oprema - kaže nam Marko Dragić, pravni savetnik pri Nacionalnoj organizaciji potrošača (NOPS).

Prema njegovim rečima, kada je u pitanju odeća i obuća uglavnom kupci žele da zamene za drugi proizvod, jer im veličina nije odgovarajuća, boja nije dobra, itd.  I on potvrđuje da je bilo nesavesnih trgovaca.

- Pored toga dosta prigovora je bilo na cene i visnu popusta, potrošači su nam javljali da je jedna cena na rafu, a druga na kasi - navodi naš sagovornik.

Kakva su vaša iskustva? Pišite nam u komentarima.

Video: Redovi i redovi: Puni tržni centri u Beogradu za Crni petak

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • power

    3. decembar 2020 | 14:19

    Najnovije PUMA patike u Kanadi 60 dolara, sa uračunatim porezom = 4. 400 rsd. kažu kanadjani skupe su kad ima odličnih brendova za 30, 40 dolara, a kod nas bogatih Srba koštaju 20. 000 i to stari modeli . Dame i gospodo tako stoje stvari svidelo se to nekom ili ne .

  • Baš

    3. decembar 2020 | 13:19

    Dok ima ovaca, biće i šišanja.

  • 007

    3. decembar 2020 | 13:13

    Bitno da ste potrcali tog dana kao poludeli

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>