• 5
 ≫ 

Novi vodič: "Najbolje upotrebiti do" ili "Upotrebiti do" otkrivaju odgovori na 10 pitanja

 ≫ 

Sledeće godine stiže i dokument za potrošače o pravilima skladištenja hrane

  • 5
Supermarket, namirnice, prodavnica, trgovina, istek roka

Foto: Shutterstock

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) rešila je da pomogne proizvođačima, a sami tim i nama potrošačima, oko deklarisanja roka trajanja proizvoda. Večita zbrka na koji proizvod staviti „najbolje upotrebiti do“, a na koji „upotrebiti do“, trebalo bi da bude rešena u tek objavljenom vodiču EFSA.

Evropska agencija za bezbednost hrane razvila je vodič za pomoć proizvođačima prehrambenih proizvoda prilikom donošenja odluke o primeni oznake "upotrebiti do" ili "najbolje upotrebiti do".

Oznaka "upotrebiti do" odnosi se na bezbednost, odnosno ukazuje na datum do kog se hrana sme konzumirati, ali ne i nakon njegovog isteka, bez obzira na to što nema vidljive promene u izgledu i mirisu.

Oznaka "najbolje upotrebiti do" odnosi se na kvalitet. Proizvodi na kojima stoji ova oznaka biće sigurni za konzumaciju i nakon navedenog datuma, ali u tom razdoblju može doći do promene senzorskih svojstava kao što je njen ukus, tekstura i slično.

Vodič koji je osmislila EFSA napravljen je u obliku stabla odlučivanja, sa deset pitanja na koja bi proizvođači trebalo da daju odgovor kako bi odlučili koju oznaku da stave.

Ovo su pitanja:

 

1. Da li su zahtevi za označavanje roka trajanja za tu grupu proizvoda već regulisani zakonom?

2. Da li je proizvod smrznut?

3. Podvrgava li se proizvod bilo kakvoj obradi radi uklanjanja bakterija?

4. Podvrgavaju li se namirnice obradi radi uklanjanja ostalih opasnosti?

5. Da li je postojala mogućnost da se hrana kontaminira prilikom pakovanja?

6. Da li su nakon pakovanja proizvodi još jednom prošli proces uništavanja bakterija?

7. Da li je proces uništavanja bakterija preduzet nakon pakovanja sterilizacijom ili vrelim punjenjem?

8. Da li je proizvod pogodno tle za razvoj patogenih bakterija?

9. Da li je proizvod pogodno tle za razvoj toksina iz patogenih bakterija?

10. Da li proizvođač može da dokaže da neće doći do razvoja bakterija u uslovima skladištenja i prodaje proizvoda?

Prema proceni Evropske komisije, od 88 miliona tona otpada od hrane koji godišnje nastane u Evropskoj uniji, do 10 odsto je povezano sa označavanjem rokova trajanja.

- Jasne i pravilne informacije na pakovanju te bolje razumevanje i korišćenje oznaka od strane svih aktera, mogu pomoći u smanjenju ove vrste otpada u EU, uz istovremeno očuvanje njene sigurnosti. Ovo naučno mišljenje predstavlja korak napred u tom pravcu – smatra Kostas Koutsoumanis, predsednik EFSA-inog Odbora za biološke opasnosti.

Ovaj Odbor će sledeće godine objaviti još jedan dokument na ovu temu, a on će sadržati informacije za potrošače o uslovima čuvanja hrane, vremenskom ograničenju konzumacije nakon otvaranja, kao i načinima odmrzavanja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Endokin

    13. decembar 2020 | 12:25

    Mogli bi uvesti i neki standard što se tiče natpisa POSNO na proizvodima. Da potrošači ne budu u zabludi da li neki prozvod sadži namernice životinjskog porekla ili ne. Zabraniti da se piše posno na proizvodima, a pored toga da proizvod može sadržati tragove mleka, jaja itd. Time naterati proizvođače da vode više računa u proizvodnji, što se tiče pranja proizvodnih traka i pogona pre prelaska na proizvodnju proizvoda koji ne sadrže npr. mleko, jaja i drugo, što može biti posebno važno i za potrošače koji su alergični na neke od tih, kako bi lakše mogli da odaberu proizvod i ne budu u nedoumici ili upasti u zabludu oko sastava.

  • Lejla

    13. decembar 2020 | 15:44

    I mi imamo rok trajanja...upotrebljivi do...

  • JoeHR

    13. decembar 2020 | 17:01

    Kao to da hrana prije rata i ranije nije sadrzavala toliku kolicinu stetnih konzervansa i dodataka i imala je duzi rok upotrebe ?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>