• 0

Gde je u EU jaz u platama među polovima najdublji? Odgovor će vas iznenaditi

Nemačka zauzima drugo mesto, odmah posle Estonije, dok je jaz u zaradama među polovima najmanji u Luksemburgu

  • 0
Kancelarija, posao, biznis

Foto: Shutterstock

Nemice su zaradile 19 odsto manje nego muškarci u 2019. godini, što je neznatan pad u odnosu na 2018. godinu i tadašnjih 20 procenata. S prosekom Evropske unije od 15%, Nemačka ima drugi najveći jaz u platama među polovima, nakon Estonije.

Razlika u platama među polovima u Nemačkoj pala je za 1% u 2019. godini, ali je i dalje bila veća od proseka EU, prema novim podacima Federalnog zavoda za statistiku, objavljenim juče.

Gledano tokom dužeg vremenskog perioda, u Nemačkoj se može primetiti lagan, ali stabilan pad, napominje se u izveštaju i dodaje da je jaz u 2014. iznosio 22%. Brojka prikazuje sve poslove i kvalifikacije, prilagođavajući se samo rodnim razlikama.

Kada se razlika u platama procenjuje za muškarce i žene zaposlene sa istim kvalifikacijama, za isti broj radnih sati i na istim vrstama poslova, jaz se smanjio na 6%. Uži prilagođeni jaz u platama kretao se još sporijim tempom od neprilagođenog jaza u platama, zadržavajući se na 6% od 2014. godine.

Iznosio je 7% u 2010. i 8% u 2006. godini. Eksperti već dugo pripisuju jaz u platama u Nemačkoj razlikama u izboru karijere, a žene rade u slabije plaćenim profesijama i industrijama.

Takođe je veća verovatnoća da će žene raditi sa skraćenim radnim vremenom, često zato što i dalje snose glavnu odgovornost za brigu o deci i održavanje kuće. Štaviše, manje je verovatno da će žene u Nemačkoj zauzimati više rukovodeće položaje u većini industrija.

EU još uvek nije objavila svoje podatke za 2019. godinu, ali je u 2018. objavila prosečnu razliku u platama među polovima za 2018. godinu. Zemlje Unije, koje su zabeležile najuže razlike u zaradama između muškaraca i žena, bile su: Luksemburg sa 1%, Rumunija sa 2% i Italija sa 4 odsto.

Zemlje poput Holandije i Danske su na otprilike 14-15%, dok su države poput Hrvatske, Mađarske i Švedske bile nešto ispod proseka, sa 10-12 odsto.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>