• 43

Vučić: Pravićemo najuspešniju fabriku za litijum baterije

, Telegraf Biznis

Milijarde dolara bi ostajale u Srbiji

 • 43
Aleksandar Vučić, litijum

Foto-montaža: Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll, Shutterstock

Tražimo način na koji ćemo da rešimo situaciju sa jadaritom i da napravimo jednu od najuspešnijih fabrika za izradu litijum baterija i da nađemo način da obavežemo one koji na to dobiju pravo, da zajedno sa nama rade - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je rekao, to bi značilo "bukvalno milijarde više za naše prihode".

- Potrebna je posebna tehnologija, pravićemo i litijum karbonat, kao posebnu sirovinu. Postali bismo i napravili ogromnu razliku na sve druge - rekao je Vučić posle sastanka sa direktorima JP u Srbiji koji je trajao dve godine.

Ranije, prilikom posete Loznici, kako je tada rekao Vučić, upravo litijum koji je prisutan u Loznici, odnosno pravo na njegovo istraživanje smo "dali za džabe". 

- Iz kože bih iskočio zbog toga. Umesto da ovde sada imamo fabriku električnih automobila ...Molimo i Rio Tinto i Kineze, dajte sednite, da se nešto počne, izgubili smo godine, dajte da nešto radimo jer će da procveta ovaj kraj - rekao je tada on.

Kupovaćemo zlato iz Čukaru Peki za naše rezerve

Vučić je rekao da će Kinezi rudnik zlata Čukaru Peki otvoriti u aprilu ili maju sledeće godine, a da će država najveći deo proizvodnje tog zlata kupovati za svoje rezerve.
Ističe da se kupovina zlata pokazala kao dobra strategija naročito u vreme krize izazvane pandemijom virusa korona.
- Danas imamo najveće rezerve zlata u istoriji. Mi ćemo te rezerve zlata da povećavamo i u narednom periodu - rekao je Vučić.

Sve više zemalja želi kolač od litijuma, svesne njegovog značaja za budućnost. Na istraživanjima rade i Rusija, Čile, Britanija...

Inače, Srbija raspolaže najvećim zalihama litijuma u Evropi a potencijali za primenu litijumskih baterija u svetu su ogromni. Litijum spada u najtraženije alkalne metale i sirovine na svetu. Taj značaj duguje zapravo rastu u elektroindustriji i značajnom padu cena komponenata za proizvodnju obnovljive energije.

Mi smo bili na samim bušotinama, pogledajte kako se vadi litijum u srpskim selima:

Video: Bili smo u selima koja leže na litijumu - naša budućnost je bela

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Jana

  Nemojte molim vas vise da dovodite nikoga. Svi se zadrze dok se ne potrose subvencije koje dobiju od nase Drzave i onda preko noci stave katanac, ostave milionske dugove, radnike bez posla i zbrisu.

  3
  1

  Podelite komentar

 • Ivana

  Naravno da litijum zaista potreban, i drago mi je da će se rude zaista eksploatisati i da bi trebalo što pre potreban održivi razvoj.Srbija je na pravom putu razvoja. Ovo je vrlo važno za održivi razvoj.

  1
  4

  Podelite komentar

 • Aleksandar

  Bar malo da iskoristimo rudna bogatstva koja imamo!

  2
  3

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke