Kad ćevapi zamirišu Njujorkom: Porcija 15 evra, a za gibanicu i zeljanicu daju 1.000 dinara
Jasno je da standard u Beogradu, ili drugim srpskim gradovima, i onaj u Njujorku ne možemo porediti, ali nam to sada i nije namera. Plate, troškove života i geografiju ovaj put ostavljamo po strani, a fokusiramo se na to kako stranci uživaju u srpskim specijalitetima.
Hrana spaja ljude i kulture, posebno ako je slasna i sadržajna. Nema ko se ne oduševi kada proba našu pljeskavicu, ćevape, pitu, kajmak, ajvar i ostale đakonije, koje su ovde možda čak i potcenjene.
Ako pogledamo koliko, na primer, košta hamburger u Mekdonaldsu, jasno je da dobijamo mnogo manje nego ako kupimo pljeskavicu - konkretno meso sa raznim prilozima. Zato su neki ljudi sa naših prostora, koji žive i rade u SAD i drugim delovima sveta, rešili da delić srpske gastronomije prenesu tamo.
Verovatno znate cene ovih jela u našim restoranima i konobama, a ovo su cene koje se mogu naći u jednom njujorškom restoranu. Još kada se nazivi jela prevedu na engleski jezik, zvuče i te kako moćno.
Paradajz i teleća čorba koštaju oko devet dolara, ruska salata skoro 11, a šopska salata čak 12 dolara. Kupus salata je osam dolara, dok čuvena pečena paprika dostiže cenu od skoro 10 dolara. Zelena salata košta osam USD, odnosno 780 dinara.
Tu su i razne pite, kao na primer gibanica i zeljanica, koje se služe po ceni od 10 dolara ili skoro 1.000 dinara. Lepinja sa kajmakom je 7 dolara, a ako želite dimljeno meso kao dodatak, to ćete platiti još 300 dinara.
Kada je reč o jelima sa roštilja, ćevapi koštaju 15 dolara, a kobasice ("seljačka" ili ljuta) - 17 dolara, tj. 1.650 dinara. Za istu cenu dobijate i dimljenu vešalicu, dok je krmenadla 20 dolara. Pljeskavica s kajmakom je 16 dolara, a punjena pljeskavica čak 21 dolar, ili 2.000 RSD.
Uz svako jelo možete poručiti kajmak kao dodatak, i to košta više od 200 dinara. Karađorđeva šnicla se služi po ceni od 20 dolara, jagnjeća kapama je 17 dolara, baš kao i prebranac s mesom. Čorbasti pasulj je takođe u ponudi, i to za oko 1.400 dinara po porciji, a najskuplji domaći specijalitet je jagnjeća potkolenica.
Ona u jednom njujorškom restoranu košta 23 dolara. Dosta su cenjene i sarme, koje koštaju 18 dolara, odnosno 1.750 dinara. A ako poželite da se zasladite na kraju, tu su žito, pita s višnjama, baklave, čija je cena 780 dinara.
Video: Deda Đorđe još uvek šije srpske šajkače, a najprodavanija šapka stigla čak do Amerike
(B.Đ.)
Video: Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović se oglasila nakon vanredne sednice Vlade Srbije
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Marko
Jeftinije nego u beogradu. Jos kad se uporede njihove plate i nase...strasno
Podelite komentar
New York- čanin
New York ima Sve kuhinje sveta ! MiImamo Samo 2 mesta “naša” sadomaćom hranom i nije loše ,Ali nije to to ! Pozdrav za sve iz NYC-a
Podelite komentar
ono
Srpski zaštićeni specijaliteti su cenjeni u celom svetu.
Podelite komentar