• 14

Kad ćevapi zamirišu Njujorkom: Porcija 15 evra, a za gibanicu i zeljanicu daju 1.000 dinara

Domaća kuhinja je cenjena svuda, kako kod nas, tako i u svetu. Stranci se oduševe kada probaju specijalitete s ovih prostora i spremni su da plate za to

  • 14
Ćevapi, ćevapčići

Foto: Shutterstock

Jasno je da standard u Beogradu, ili drugim srpskim gradovima, i onaj u Njujorku ne možemo porediti, ali nam to sada i nije namera. Plate, troškove života i geografiju ovaj put ostavljamo po strani, a fokusiramo se na to kako stranci uživaju u srpskim specijalitetima.

Hrana spaja ljude i kulture, posebno ako je slasna i sadržajna. Nema ko se ne oduševi kada proba našu pljeskavicu, ćevape, pitu, kajmak, ajvar i ostale đakonije, koje su ovde možda čak i potcenjene.

Ako pogledamo koliko, na primer, košta hamburger u Mekdonaldsu, jasno je da dobijamo mnogo manje nego ako kupimo pljeskavicu - konkretno meso sa raznim prilozima. Zato su neki ljudi sa naših prostora, koji žive i rade u SAD i drugim delovima sveta, rešili da delić srpske gastronomije prenesu tamo.

Verovatno znate cene ovih jela u našim restoranima i konobama, a ovo su cene koje se mogu naći u jednom njujorškom restoranu. Još kada se nazivi jela prevedu na engleski jezik, zvuče i te kako moćno.

Paradajz i teleća čorba koštaju oko devet dolara, ruska salata skoro 11, a šopska salata čak 12 dolara. Kupus salata je osam dolara, dok čuvena pečena paprika dostiže cenu od skoro 10 dolara. Zelena salata košta osam USD, odnosno 780 dinara.

Tu su i razne pite, kao na primer gibanica i zeljanica, koje se služe po ceni od 10 dolara ili skoro 1.000 dinara. Lepinja sa kajmakom je 7 dolara, a ako želite dimljeno meso kao dodatak, to ćete platiti još 300 dinara.

Kada je reč o jelima sa roštilja, ćevapi koštaju 15 dolara, a kobasice ("seljačka" ili ljuta) - 17 dolara, tj. 1.650 dinara. Za istu cenu dobijate i dimljenu vešalicu, dok je krmenadla 20 dolara. Pljeskavica s kajmakom je 16 dolara, a punjena pljeskavica čak 21 dolar, ili 2.000 RSD.

Uz svako jelo možete poručiti kajmak kao dodatak, i to košta više od 200 dinara. Karađorđeva šnicla se služi po ceni od 20 dolara, jagnjeća kapama je 17 dolara, baš kao i prebranac s mesom. Čorbasti pasulj je takođe u ponudi, i to za oko 1.400 dinara po porciji, a najskuplji domaći specijalitet je jagnjeća potkolenica.

Ona u jednom njujorškom restoranu košta 23 dolara. Dosta su cenjene i sarme, koje koštaju 18 dolara, odnosno 1.750 dinara. A ako poželite da se zasladite na kraju, tu su žito, pita s višnjama, baklave, čija je cena 780 dinara.

Video: Deda Đorđe još uvek šije srpske šajkače, a najprodavanija šapka stigla čak do Amerike

(B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    13. decembar 2020 | 18:48

    Jeftinije nego u beogradu. Jos kad se uporede njihove plate i nase...strasno

  • New York- čanin

    13. decembar 2020 | 19:44

    New York ima Sve kuhinje sveta ! MiImamo Samo 2 mesta “naša” sadomaćom hranom i nije loše ,Ali nije to to ! Pozdrav za sve iz NYC-a

  • ono

    13. decembar 2020 | 18:34

    Srpski zaštićeni specijaliteti su cenjeni u celom svetu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>