• 11
 ≫ 

Nijedno kupanje nije moglo da prođe bez njega: Da li Srbi i dalje kupuju Merima sapun?

 ≫ 

Otkad je brend kupila nemačka kompanija, naziv proizvoda je delimično izmenjen. Ipak, ljude sa ovih prostora čuveni dečji sapun ne prestaje da podseća na detinjstvo i domovinu...

  • 11
Patkica za kupanje Foto: Pixabay

Sećate li se Merima sapuna, koji smo koristili za celo telo? Nije bilo kupki, tečnih sapuna, šampona, pena za čićenje lica u tolikom broju, a deca i odrasli širom stare Jugoslavije obožavali su miris ovog kultnog proizvoda.

Štaviše, među najstarijim domaćim žigovima, koji još uvek važe, nalazi se i Merima sapun iz 1919. godine, koji je tada prvi put proizveden u preduzeću "Gliša Janković i sin", po originalnoj recepturi.

Uvek je bio sinonim za negu osetljive dečje kože, mada su ga koristili i odrasli, sa problematičnom kožom lica. Na polju kozmetike su se, u međuvremenu, desile razne promene i inovacije, pa se Merima sapun našao "u drugom planu".

Ipak, mnogi i dalje bez njega ne započinju dan."Bacio sam sve kupke koje ne pene tako dobro, i ne čiste kožu lepo. Kupio sam dobri, stari Merima sapun koji mi je bez premca za kupanje", kaže čitalac Telegrafa iz Beograda.

Danas se u ponudi može naći Merima sapun - original, kao i onaj sa bademom i mlekom, odnosno medom i mlekom. U proseku košta 60 dinara, zavisi gde kupujete, a dobijate 87 grama čvrstog dečjeg sapuna.

Iako je Merimu, kao brend, kupila jedna nemačka, dobro poznata kompanija, on ipak ostaje simbol našeg detinjstva i "domaće proizvodnje", a ponos grada Kruševca odakle potiče.

Merima sapun Foto: apotekanet.rs

Zanimljivo je da se na nekim domaćim sajtovima za onlajn prodaju, danas mogu naći stare, sačuvane ambalaže ovog sapuna, koje vrede "čitavo bogatstvo", u poređenju s novim sapunom od 60 dinara. Pogledajte kako izgleda Merima kartonska kutija za sapun, koja se prodaje za 5.500 dinara.

Neki sugrađani su sačuvali uspomene na svoje, ili detinjstvo svojih predaka, a ko bi rekao da će nekada obična kutija za sapun danas imati toliku vrednost.

Najstarija hemijska industrija na Balkanu, Merima, sa radom je počela davne 1839. godine, kada je u Kruševcu pokrenuto prvo industrijsko preduzeće, nastalo iz radionice sapuna Gligorija Gliše Jankovića.

Video: Mladi iz ovog srpskog grada sve ređe odlaze, pokreću svoje biznise i lepo zarađuju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>