• 0

Šta nam donosi vodič za rad od kuće: Srbija sprema novi pravilnik, ovo su prvi detalji

Dokument će biti gotov u narednim nedeljama

  • 0
Pravilnik za firme i radnike, Biznis Postoji i Pravilnik za poslodavce i zaposlene sa preventivnim merama za sprečavanje širenja epidemije koronavirusa/Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Uprava za bezbednost i zdravlja na radu priprema Vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće, a u cilju da se olakša poslodavcima i radnicima u situaciji izazvanoj pandemijom Kovida-19, potvrđeno je za Telegraf Biznis.

- Pandemija koronavirusa uzrokovala je promene u organizaciji rada kod poslodavaca. Poslodavci su dužni da se brinu za sve svoje zaposlene i da, u meri u kojoj je to moguće, obezbede radno okruženje koje je bezbedno i bez rizika po fizičko i psihičko zdravlje - rekli su za naš portal u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja.

Šta će Vodič da sadrži?

Vodič za bezbedan i zdrav rad pri obavljanju rada od kuće koji priprema Uprava za bezbednost i zdravlje na radu ima za cilj pružanje praktičnih smernica kompanijama koje su za svoje zaposlene implementirale rad od kuće tokom 2020. godine. Kako nam je objašnjeno, biće to alternativno privremeno rešenje za vreme pandemije.

Ovaj vodič će sadržati preporuke za kompanije, uključujući obaveze i odgovornosti poslodavaca i zaposlenih, njihove nedoumice i izazove, i predloge kako rešiti i upravljati tim izazovima. Takođe, vodič će sadržati i predloge obrasca za kompanije kako bi im se omogućilo da formulišu politiku rada od kuće prilagođenu svojim potrebama.

- Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će i u narednom periodu pružati snažnu podršku poslodavcima i zaposlenima u organizovanju i sprovođenju preventivnih mera u cilju zaštite života i zdravlja zaposlenih - navode nam.

Vodič će biti dostupan na internet stranici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Za poslodavce dati su predlozi da zaposlenima dostavljaju rešenja u elektonskoj formi jer je to brži način.

Ovako ćemo raditi ubuduće Foto: Shutterstock

Takođe, moguće je da im se ponude aneksi ugovora i tako definišu prava i obaveze kada se deo aktivnosti sprovodi na radu od kuce.

Šta da radite ako mislite da se vaša prava kao radnika ne poštuju?

Ukoliko zaposleni smatra da su njegova prava iz radnog odnosa povređena, može se obratiti nadležnoj inspekciji, kažu nam u Ministarstvu.

Za grad Beograd, ukoliko je razlog obraćanja smanjenje plate i druge pojedinosti u vezi sa radnim odnosima, zaposleni može da se obrati na broj 011/2602 – 593, dok je za prigovore u vezi sa kršenjem propisanih mera bezbednosti i zdravlja na radu broj 011/2606 – 555.

Za druge gradove, zaposleni mogu da kontaktiraju nadležnu inspekciju rada u svom mestu ili okrugu.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>