• 20

Da li će vas u sarajevskoj pekari uslužiti ako naručite "burek sa sirom"?

U Bosni i Hercegovini burek je isključivo sa mesom, dok su ostalo pite. U Srbiji, s druge strane, postoje pekare koje nude i burek sa šunkom i kačkavaljem, pa čak i slatke varijante, na primer, sa eurokremom

  • 20
Burek, pita, sir, jelo, hrana

Foto: Shutterstock

Burek (börek) je jelo koje vuče poreklo sa tri strane: iz Turske, Grčke i Jermenije. Kad neki specijalitet potiče sa više područja, a onda se dodatno ustali u novim zemljama, jasno je da često izgubi "identitet".

Prema nekim izvorima, on je čak sinonim za slatku pitu, a reč börek u prevodu s turskog jezika znači "slojevito jelo od testa" i zanimljivo je da se tamo neretko pravi böreği - "vodeni burek", sa feta sirom.

Dakle, kao što možemo da zaključimo, postoje razne vrste ovog slasnog obroka, samo je pitanje gde se "zadesite". U Srbiji, kao i u Bosni i Hercegovini, burek se prodaje u pekarama i u buregdžinicama, i uglavnom se kombinuje sa jogurtom zato što je mastan i "težak" za varenje.

Ipak, kod naših komšija burek je isključivo testo sa mesom, dok je pita sa sirom - sirnica. Kod nas se, međutim, može naći i burek sa sirom, kao i pite s ovim mlečnim proizvodom, ali drugačijeg izgleda i oblika.

Osim toga, neke domaće pekare danas prave burek sa šunkom, pečenicom, kačkavaljem, eurokoremom, višnjama, ili čak prazan. Izbor je veliki, a kupci nemaju problem s tim.

- Jedne godine sam otišla na poslovno putovanje u Sarajevo, koje inače volim još od mladosti. Ipak, imala sam pomalo neprijatno iskustvo u jednoj pekari, ali ništa mnogo značajno. Zamolila sam radnicu za komad bureka sa sirom, a ona me je pitala: Hoćete li burek ili pitu sa sirom? - priča čitateljka Telegrafa iz Beograda.

- Rekla sam joj da hoću burek sa sirom, na šta je ona odgovorila da to ne postoji. Burek je samo s mesom, a pita je sa sirom. Nasmejala sam se i kazala joj da mi onda iseče komad pite - dodaje naša čitateljka, napominjući da se u nekim situacijama bez potrebe stvara tenzija oko bureka.

Malo smo istražili kako burek gde nastaje, a ovo je suština:

Srpski (okrugli) burek nastaje tako što se kore prave od testa i bacaju u vazduh, da bi se razvukle. Onda se ispune prženim mlevenim mesom ili sirom, a često ostanu i prazne. Kao što smo već pomenuli, ponekad se u bureku nađu i pečurke, nadev od jabuka ili višanja, kao i sastojci za picu. Recept za moderni okrugli burek je razvijen u Nišu, gde ga je 1498. predstavio čuveni turski pekar, Mehmed Oglu.

Bosanski (umotani) burek se odnosi samo na testo ispunjeno mesom. Tanke kore se napune, a onda umotaju. Isto jelo sa sirom je, kao što smo rekli, sirnica, ono sa zeljem je zeljanica, sa krompirom - krompiruša itd. Burek spremljen na ovaj način možete naći i kod nas, pod nazivom "sarajevska pita" ili "bosanska pita".

Video: Putin ganuo turskog kuvara, on će mu se odužiti neverovatnim poklonom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ya

    11. decembar 2020 | 13:35

    Ovi poturceni samo pametuju ...

  • Uli

    11. decembar 2020 | 13:13

    Najbolji je burek sa reš prženom "adidaskom" ali ga oni nemaju, ne znam zbog čega.

  • Qwer

    11. decembar 2020 | 15:58

    Zovite ga kako hoćete, samo dajte da ručkamo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>