• 1

Činovnici mogu da traže posao u JP i ustanovama: Vlada Srbije dozvolila zapošljavanje posle 6 godina

Šest godina vlada je kontrolisala svako novo radno mesto

  • 1
biznis, odelo, kancelarija, posao, dres kod dress code

Foto: Shutterstock

Od 1. januara sledeće godine do 31. decembra 2023. u javnom sektoru biće omogućena nova zapošljavanja, na neodređeno i određeno vreme, bez posebnih dozvola i saglasnosti Vlade Srbije, i to će biti punih šest godina nakon što je udomljavanje u javnom sektoru i zabranjeno.

To je omogućeno upravo usvojenim Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu za koji su sinoć izglasali poslanici.

Tako, državna preduzeća i ustanove moći će da prime za stalno nove zaposlene, bez odobrenja Vlade, ali broj primljenih radnika neće moći da bude veći od 70 odsto broja onih kojima je u tom preduzeću ili ustanovi prestao radni odnos u prethodnoj kalendarskoj godini.

To znači da, ukoliko je 10 zaposlenih u jednoj ustanovi napustilo tu ustanovu tokom protekle godine, maksimalan broj novozaposlenih može biti sedam bez prethodne saglasnosti vladine komisije.

Mali: Velika odgovornost

 

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je izmenama zakona predviđena fleksibilnija kontrola zapošljavanja u javnom sektoru, a u skladu sa kadrovskim potrebama.

Novim rešenjem, prema rečima ministra, institucije, ustanove i preduzeća preuzimaju veliku odgovornost na sebe i odlučuju o tome da li im je potrebno novo zapošljavanje. Istovremeno, napomenuo je Mali, kvalitet njihovih usluga mora da se unapredi.

- Postojala je kontrola zapošljavanja u javnom sektoru i shodno mišljenju MMF-a naša želja je bila da se sistem stroge kontrole ne olabavi, već da se na neki način uredi, tako da ne treba svaki novozaposleni da ide na komisiju za zapošljavanje Vlade Srbije da bi dobio saglasnost, već da se odgovornost prenese na institucije i ustanove koje zapošljavaju - objasnio je ministar.

U predlogu zakona se navodi i da će zapošljavanje biti moguće ukoliko državno preduzeće ili ustanova ima obezbeđena sredstva za plate, odnosno zarade, sa pripadajućim porezom i doprinosima za novozaposlene, kao i pod uslovima i u skladu sa procedurama predvidenim posebnim propisima.

Na koga se ne odnosi ograničenje

 

Ova ograničenja se ne odnose na sudije, javne tužioce i zamenike javnih tužilaca, nastavno osoblje visokoškolske ustanove i naučno i istraživačko osoblje naučnoistraživačke organizacije akreditovane u skladu sa zakonom.

Takođe, ne odnose se ni na postavljena i imenovana lica u državnim organima i organima jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, kao i na direktore javnih preduzeća, društava kapitala, ustanova i javnih agencija čiji su osnivači Republika ili jedinice teritorijalne autonomije, odnosno lokalne samouprave.

Ograničenja se ne odnose ni na osobe sa invaliditetom u skladu sa propisima koji uređuju oblast profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

FINASIJE BUDZET2021 MALI

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Pomoć za sve

 

Ova vest dolazi usred negativnog razvoja situacije u zdravstvenim ustanovama gde je i bez korone bilo malo zaposlenih, a sada, kada su mnogi kadrovi bolesni, funkcionisanje sistema se dovodi pod znak pitanja.

Vlada će dodatno pokušati da motiviše zdravstvene radnike povećanjem zarada od pet odsto koje stupa na snagu 1. januara. Ostalim zaposlenima u državnom sektoru plate bi trebalo da budu povećane za 3,5 odsto, a potom od aprila iduće godine za dodatnih 1,5 odsto.

Na adrese 1,717 miliona penzionera u Srbiji 18. decembra stići će jednokratna pomoć od po 5.000 dinara, ukoliko poslanici, kako je rekao ministar Mali, podrže izmene Finansijskog plana PIO fonda. To nije sve jer ministar finansija tvrdi da će od 1. januara 2021. godine, po švajcarskoj formuli, penzije biti povećane za 5,9 odsto.

Takođe, narodni poslanici većinom glasova usvojili su Predlog zakona o završnom računu budžeta Republike Srbije za 2019. godinu, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom dugu, Predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist UniCredit Bank Srbija a.d. Beograd po zaduženju Javnog preduzeća „Skijališta Srbije” Beograd, po osnovu Ugovora o dugoročnom investicionom kreditu za izgradnju gondole Brzeće - Mali Кaraman i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama finansijskog plana republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2020. godinu...

Video: Da možete da birate koliku biste sebi platu dali?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nema promene

    11. decembar 2020 | 16:51

    I do sada su se zaposljavali po partijskoj liniji, samo nisu mogli za stalno, vec sve na odredjeno na 6 meseci, pa za 6 meseci opet na odredjeno, ali kao na drugom radnom mestu i sve tako u nedogled, a osoba sve vreme radi jedan isti posao. Poznato mi je more takvih primera i svi su sa diplomama Megatrenda, ali sa dobrim vezama, uzgred budi receno. Nema tog zakona koji se ne moze izvrdati, tako da ukidanje ove zabrane o zaposljavanju cinovnika nista ne menja. Oni koji vec godinama rade ovako, kao na odredjeno, sada ce biti primljeni za stalno, niko nov nece biti zaposlen i to je to.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>