• 13
 ≫ 

Danas počinje isplata minimalca: Leže 30.000 RSD za desetine hiljada radnika

 ≫ 

Zaposlenima u turizmu i ugostiteljstvu od danas kreću uplate u iznosu od 30.367 dinara

  • 13
Hotel, recepcija, biznis

Foto: Shutterstock

Isplata još jedne minimalne zarade u iznosu od 30.367 dinara za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu počinje danas, potvrđeno je u Ministarstvu finansija.

Reč je o sektorskoj podršci u iznosu od dve milijarde dinara, koji će biti isplaćena iz republičkog budžeta za 72.500 zaposlenih u turističkim agencijama, rent-a-kar firmama, ugostiteljskim objektima i hotelima.

Ministar finansija Siniša Mali ranije je rekao da će ta dodatna finansijska podrška značiti zaposlenima u ovom sektoru koji su zbog pandemije korona virusa najviše ugroženi. On je podsetio da je ovo šesti po redu minimalac koji dobijaju zaposleni u ovim sektorima u Srbiji, što znači da je pola poslovne godine u ovim preduzećima država pokrila isplatom zarada.

Ministar je istakao da je Poreska uprava objavila spisak od 12.037 preduzeća koja su ostvarila pravo na pomoć države.

Na spisku se nalaze firme iz oblasti ugostiteljske i turističke privrede.

Preduzećima će novac biti uplaćen na posebne namenske račune koje Uprava za trezor otvora za ovu svrhu.

Ministar je rekao da je procedura za isplatu pojednostavljena, tako da je potreban samo jedan dolazak ovlašćenog lica privrednog subjekta u nadležnu filijalu Uprave za trezor. On podsetio da su prethodno isplaćene subvencije hotelijerima u iznosu od 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici, za šta je izdvojeno 1,2 milijarde dinara.

Mali je napomenuo da će će ukupna izdvajanja države od početka godine za podršku privredi dostići šest milijardi evra, odnosno oko 700 milijardi dinara, kao i da je to jedna od najvećih paketa podrške u regionu.

Podsetimo, kako je potvrđeno za Telegraf Biznis, privredni subjekti koji sada uzmu dodatni minimalac od države ne smeju da otpuste više od 10 odsto zaposlenih u periodu od dana stupanja na snagu uredbe zaključno sa 31.01. 2021.

Video: Mali: Od 1. januara minimalac veći za 2.000, isnosiće 32.126

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari