• 2

"Ukupna pomoć turizmu iznosi devet milijardi dinara, sada nas brinu takse koje dolaze na naplatu"

Kako ministarka Tatjana Matić kaže, u turističkim agencijama u Srbiji, oko 1.000 radnika je ostalo bez posla

  • 2
Tatjana Matić ministarka trgovine turizma i telekomunikacija Tatjana Matić / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Isplata minimalne zarade za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu, koja počinje danas, predstavljaće dodatnu finansijsku podršku zaposlenima u ovom sektoru, koji su zbog pandemije najviše ugroženi - kaže ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Za te namene iz republičkog budžeta izdvojeno je skoro dve milijarde dinara.

Matićeva je, gostujući na TV Prva, rekla i da je donošenje Uredbe o zamenskim putovanjima na početku pandemije spasilo više od 95 odsto turističkih agencija od sigurnog bankrota, koje su tada imale ugovorene aranžmane u vrednosti od oko 85 miliona evra.

- To je bila prva sektorska mera i da tada država nije odreagovala, ne znam kakvu bismo situaciju imali sada - navela je Matić.

Nakon toga, dodaje, usledio je paket mera ukupne vrednosti od oko 5,1 milijarde evra, prevashodno namenjen turističkim agencijama. Matićeva podseća i da je 150 miliona dinara opredeljeno za subvenciju polise osiguranja.

- Ono o čemu sada razmišljamo i brinemo, vezano za naredni period, odnosi se na to da će na naplatu doći mnogi porezi i takse i sve što je bilo odlagano, što će biti dodatno finansijsko opterećenje. Ukupna sektorska pomoć zajedno sa hotelijerima i svim merama za kraj ove godine iznosi oko devet milijardi dinara - ističe.

Ukazala je da je i Fond za razvoj imao posebne kredite koji su usmereni ka preduzećima iz oblasti ugostiteljsva, a 76 njih je apliciralo za njih. Ministarka navodi da situacija nije jednostavna i da se ceo svet suočava sa posledicama pandemije kovida-19, te da je turizam među granama koje su najviše pogođene.

Upitana o broju ljudi koji su ostali bez posla, ona je rekla da je prema poslednjim podacima iz Centralnog registra, oko 1.000 radnika u turističkim agencijama u Srbiji ostalo bez posla.

Video: Mišelinove zvezdice konačno i u Srbiji: Ko će biti prvi dobitnici znaće se u decembru

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    14. decembar 2020 | 11:30

    Ministarka bi trebala da zna da je konkurisalo mnogo vise od 72 preduzeca za kredite iz Fonda za razvoj koji su namenjeni ugstiteljstvu i turizmu. Ali da najveci broj nas nikada nije dobio bilo kakav odgovor fonda. Ministarka takodje ne spominje sta je sa Ivent industrijom odnosno firmama koje se bave organizacijom proslava. Nama je rad zabranjen jos od 15.marta i nikakvu pomoc nismo dobili.

  • Aleksandar

    14. decembar 2020 | 17:56

    Radnicima isplacena pomoc, preduzetnicima ne.. A sta cete sa malm preduzecima koja imaju dva ili tri zaposlena sa sve vlasnikom..?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>