• 0

Otvorena najveća evropska vertikalna farmа: Zauzima manje mesta, a biljke se hrane LED svetlom

Oko 37 odsto zemljine kopnene mase upotrebljeno je za poljoprivredu

  • 0
vertikalna farma Foto: Pixabay

Budući da broj stanovnika u gradovima raste, inovatori traže nove načine uzgajanja hrane, uz što manju potrošnju resursa kao što su zemljište i voda, a jedno od rešenja koje se uvodi širom sveta su i vertikalne farme na kojima se usevi proizvode u više nivoa, najčešće u kontrolisanoj sredini.

Jedna takva, najveća u Evropi, otvorena je u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu i tamo je industrijska hala pretvorena u prostor za vertikalan uzgoj salate, začinskog bilja i kelja, prenosi Agroportal.

Povrće će biti uzgajano na 14 etaža koje se pružaju od poda do krova, a plan je imati berbu 15 puta godišnje, uprkos tome što ne rastu u zemlji niti dobiju sunčevu svetlost.

Ovakav sistem zauzima manje prostora u odnosu na tradicionalni uzgoj, a biljke će rasti uz pomoć LED svetla. Vertikalna farma prostire se na 7.000 kvadratnih metara, iz kompanije poručuju da će se za dve godine u njoj moći da uzgajaju i plodonosno povrće, a za pet do deset i korenasto.

Inače, ova farma je plod saradnje "Nordic Harvest"-a i tajvanske grupe "YesHealth", a težiće godišnjoj proizvodnji od 1.000 tona povrća.

- Nudimo održiviji način proizvodnje hrane tokom cele godine, lokalno, bez narušavanja prirode - rekao je osnivač Nordic Harvest-a, Anders Riman za Rojters.

povrće Povrće raste uz pomoć LED svetla, Foto: Pixabay.com

Ovi urbani objekti ipak nisu naišli na dobrodošlicu poljoprivrednika koji smatraju da je tako u pitanje dovedena njihova sposobnost da nahrane planetu, a osvrnuli su se i na veliku potrošnju električne energije potrebne za takav uzgoj.

Međutim, Riman nabraja aktere koji pozitivno deluju na sredinu, kao što je uzgoj u blizini potrošača, korišćenje zelene energije, ali i to da povrće proizvode bez upotrebe pesticida.

Prema podacima Svetske banke, u 2016. godini oko 37 odsto zemljine kopnene mase upotrebljeno za poljoprivredu.

Ipak, klimatske promene mogu ugroziti dostupnost zemljišta za uzgoj, a iz Svetskog programa za hranu upozoravaju da je četvrtina proizvodnih površina degradirana, što je dovelo u pitanje bezbednost hrane.

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>