• 1

Za najinovativnija preduzeća u Srbiji pet miliona dolara

"Srbija nastavlja da svake godine povećava finansiranje i podršku inovativnim kompanijama", rekla je premijerka

  • 1
BRNABIC FILIPMORIS NALED ALEKSANDAR JAKOVLJEVIC, ANA BRNABIC

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i generalni direktor kompanije "Filip Moris internešenel" za Jugoistočnu Evropu Aleksandar Jakovljević potpisali su Sporazum o razumevanju i saradnji u sprovođenju projekta podrške digitalnoj, kao i na nauci zasnovanoj transformaciji privrede - StarTech.

- StarTech projekat u potpunosti je u skladu sa prioritetima Vlade Srbije da putem digitalizacije i podsticanja privrednih aktivnosti baziranih na nauci, kreativnosti, inovacijama i novim tehnologijama obezbedimo snažan privredni rast i otvaranje novih kvalitetnih radnih mesta - rekla je Brnabić.

Ona je zahvalila kompaniji Philip Morris "jer je u ovoj godini, koja je bila veoma teška za privredu, odlučila da donira značajna sredstva za projekat".

Početnici u biznisu i mala i srednja preduzeća koja žele da ubrzaju rast putem inovacija i modernih tehnologija, od sledeće godine na raspolaganju će imati novi program podrške jer će projekte moći da finansiraju bespovratnim sredstvima, koje je obezbedila kompanija Philip Morris International donacijom vrednom pet miliona dolara.

Brnabić je izjavila da, kroz aktivnosti Fonda za inovacionu delatnost, Srbija nastavlja da svake godine povećava finansiranje i podršku inovativnim kompanijama.

Jakovljević je rekao da obzirom na to da je kompanija i sama uz pomoć naučnih istraživanja i dostignuća prošla transformaciju iz tradicionalne u modernu, tehnološku kompaniju dobro poznaje značaj inovacija i želi da podrži kreiranje boljih uslova za život svih građana Srbije.

- U naredne tri godine više od 3,5 miliona dolara biće dodeljeno kroz grantove u rasponu od 25.000 do 100.000 dolara, a korisnici neće imati obavezu sufinansiranja - rekao je Jakovljević.

Izvršna direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) koja će sprovoditi program, Violeta Jovanović istakla je da je Srbija ove godine popravila plasman na Globalnom indeksu inovacija (GII) za četiri mesta i sada je 53. među 129 zemalja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>