• 1

Ulažite u ovaj metal, tu je budućnost: Kako kriza i Bajdenova politika utiču na poznatu banku?

JP Morgan Chase trenutno ima 14,75 milijardi dolara u zalihama srebra

  • 1
srebro, prsten Foto: Unsplash

Ove 2020, koja je na izmaku, dešavaju se razne neobične situacije, čak i u najstabilnijim svetskim instituacijama. Banke su morale da se suoče s raznim izazovima, počev od odnosa s građanima i moratorijuma, preko izmeštanja svojih centara iz Londona zbog Bregzita, pa da preispitivanja tzv. rizične imovine.

Bitkoin, zlato, bakar, litijum... Šta je sledeće? Naravno, srebro. Jedna od najvećih banaka na svetu, JP Morgan Chase (SAD), ujedno i simbol investiranja s Menhetna, do kraja juna ove godine prikupila je najveću količinu srebra u privatnom vlasništvu, odnosno 600 miliona unci.

Ovaj "hladan" plemeniti metal vredi 24,58 dolara po unci, što znači da zalihe ove poznate američke korporacije iznose 14,75 milijardi dolara. Velike su šanse da banka broji čak 20 mlrd dolara u zalihama srebra, već u prvim mesecima 2021. godine.

Pre skoro tri meseca, banka JP Morgan Chase se nagodila na sudu, prilikom tužbe jednog menadžera hedž fonda i dva poznata trejdera plemenitim metalima, a optužena je za manipulisanje cenama fjučersa koji se odnose na cene srebra. Tom prilikom oštećena strana u ovom slučaju izgubila je oko 30 miliona dolara.

Američka vlada je počela detaljnije da istražuje ovaj segment poslovanja čuvene banke, koja će morati da plati kaznu u visini od 920 miliona dolara državnoj administraciji SAD.

Otkud pomama?

Analitičari nemačke institucije Commerzbank procenjuju da će cena srebra u nekom trenutku u 2021. porasti za barem 30 procenata, uz potencijal da ovaj metal obori sopstvene istorijske rekorde.

Njihova obimna analiza prognozira prosečnu cenu od oko 26,5 dolara po unci, ali ne isključuju mogućnost ni da će jedna unca srebra vredeti više od 30 dolara do poslednjeg kvartala naredne godine. Izražen u procentima, rast cena srebra preti da nadmaši rast vrednosti zlata.

To znači da će biti povećana industrijska potražnja, i treba pomenuti da se novoizabrani predsednik SAD, Džo Bajden, obavezao na izgradnju oko 500 miliona solarnih panela širom zemlje (u naredne četiri godine), a poznato je da je srebro metalna komponenta - veoma važna u ovoj proizvodnji.

Video: Da li biste pojeli komad zlata? doručak košta 50 evra i hipsteri će odlepiti za njim

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    17. decembar 2020 | 14:23

    Tako su za zlato govorili da će sledeće godine da dostigne 4.000 dolara po unci a cena je sada 1600 dolara po unci.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>