• 0

Najveće greške Vorena Bafeta: Gde je ulagao, pa se pokajao?

"Kada investirate, pesimizam vam je prijatelj, a euforija neprijatelj", rekao je Amerikanac svojevremeno

  • 0
Warren Buffett, Voren Bafet Voren Bafet / Foto: Tanjug/AP

Voren Bafet (90) je jedan od najuspešnijih svetskih ulagača, ipak, priznaje da i najbolji ponekad greše. Vlasnik kompanije "Berkshire Hathaway" otkriva neke svoje slabosti iz prošlosti.

Na prvom mestu je "ConocoPhillips" i kupovina akcija po pogrešnoj ceni, 2008. godine. Bafet je računao na buduće cene energije i nafte, tj. na njihov rast, ali se ovo ispostavilo kao loša investicija.

Previsoka cena ovih akcija, u vreme kada ih je Amerikanac kupio, dovela je do toga da "Berkshire Hathaway" izgubi na milijarde dolara. Razlika između odlične kompanije i odlične investicije je cena po kojoj kupujete deonice.

"U.S. Air" je još jedna greška u istoriji investiranja Vorena Bafeta, a tu je problem mešanje "rasta prihoda sa uspešnim biznisom". Bafet je kupio povlašćene akcije ove kompanije 1989. godine - nesumnjivo privučen velikim rastom prihoda koji je "U.S. Air" postigao do tada.

Ulaganje se brzo okrenulo protiv Amerikanca, jer gigant nije ostvario dovoljno prihoda za isplatu dividende. Sa srećom na svojoj strani, Bafet je kasnije mogao da rasproda akcije, uz profit. Ipak, svestan je da to bilo pitanje sreće i trenutnog optimizma za industriju vazduhoplovstva.

Godine 1993. dogodio se peh s kompanijom "Dexter Shoes", tačnije usledio je katastrofalan ishod ovog ulaganja. Bafet je video održivu i dugoročnu kompetitivnu prednost, koja je potom u trenu nestala. Iskusni Amerikanac kaže da mu je ovo bila najveća greška u karijeri, prilikom koje je izgubio 3,5 milijarde dolara.

S obzirom na dugogodišnju karijeru, četiri krupne greške ne deluju kao problem. Ipak, kada ste najbolji u svom poslu, svaka pogreška vam smeta, ali su one ujedno i neizbežne. Podsećamo, Bafet od starta ne veruje u bitkoin, kao u profitabilnu imovinu, pa ipak, ta kriptovaluta je danas uveliko premašila 22.000 dolara vrednosti.

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>