• 1

Isplivale nelogičnosti: SAD upiru prstom na ove zemlje, nazivajući ih "manipulatorima valuta"

Švajcarska je oštro demantovala optužbe Sjedinjenih Američkih Država, a Vijetnam se nije oglasio

  • 1
Švajcarski franak novac valuta pare

Foto: Shutterstock

SAD su označile Švajcarsku i Vijetnam kao "manipulatore valuta", optužujući ih da su intervenisali na tržištu kako bi ograničili rast svojih nacionalnih valuta u odnosu na dolar.

Navodi se da je cilj Vijetnama bio da "zadrži troškove izvoza na niskom nivou", dok se Švajcarska odlučila na ovaj potez kako bi odgovorila na finansijske trzavice tokom pandemije. I dok je Švajcarska oštro demantovala ove optužbe, Vijetnam se nije oglasio. 

- Intervencije na tržištu su neophodne u švajcarskoj monetarnoj politici kako bi se osigurala stabilnost cena - rekli su nadležni iz te zemlje. Ipak, nelogičnosti u vrednosti valuta, SAD su primetile u polugodišnjem izveštaju koji proučava finansijska tržišta zemalja sa kojima SAD trguju.

Na spisak za monitoring, Sjedinjene Države su stavile još zemalja kao što su Kina, Japan, Južna Koreja, Nemačka, Tajvan, Tajland i Indija. 

U slučaju Švajcarske, SAD tvrde da je njihova međusobna trgovina drastično skočila, pre svega zbog velikog izvoza zlata u prvoj polovini 2020. godine, jer su američki investitori zbog straha od pandemije kupovali ono što su smatrali najmanje rizičnom investicijom.

Težnja ove evropske zemlje da ublaži potražnju za frankom, koji je inače na glasu kao bezbedna valuta, dovela je do intervencija na tržištu, mnogo većih nego inače. Nešto slično je uradio i Vijetnam, u kom veliki broj američkih firmi ima svoje kancelarije.

Video: Vučić: Nova fabrika guma je investicija od 382 miliona evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>