• 6

Ova zemlja će biti centar proizvodnje 5G opreme kompanije Huavej za celo evropsko tržište

SAD su pozvale brojne zemlje posebno evropske da ne koriste infrastrukturu Huaveja

  • 6
5G tehnologija logo

Foto: Tanjug/AP

Kineski telekom gigant Huavej izgradiće na istoku Francuske pogon za proizvodnju tehnoloških solucija za mobilne mreže, svoju prvu fabriku tog tipa van Kine, saopštila je danas kompanija.

U pogon u Brumatu biće investirano minimum 200 miliona evra i u prvo vreme će se zaposliti 300 ljudi. Proizvodiće opremu za tehnologiju 5G za celo evropsko tržište.

Prema Huaveju, fabrika u Brumatu, gradiću koji se nalazi desetak kilometara severno od Strazbura gde već postoji velika ekonomska zona, treba da proizvodi opremu u vrednosti od milijardu evra godišnje.

- Sa ovom fabrikom na raskrsnici Evrope Huavej će obogatiti svoje prisustvo na kontinnetu gde već ima 23 centra za izstraživanje i razvoj, više od 100 partnerskih univerziteta, više od 3.100 snabdevača i uspešan lanac snabdevanja - navela je kineska kompanija.

Predsednik regiona Grand Est Žan Rotner ocenio je da je izgradnja prve Huavejove fabrike za proizvodnju van Kine u Brumatu odlična vest koja govori o ekonomskoj dinamici tog regiona.

Objava dolazi u teškom kontekstu za kinesku grupu, uz trgovinski rat SAD i Kine. Adminsitracija odlazećeg predsednika Donalda Trampa smatra da Huavej predstavlja opasnost za špijunažu na račun kineske vlade.

Huawei kompanija logo

Huavej razvija 5 G mrežu, Foto: Tanjug/AP

SAD su pozvale brojne zemlje posebno evropske da ne koriste infrastrukturu Huaveja za postavljanje nove telefonske mreže 5G.

Francuska to nije ekspicitno isključila, ali Velika Britanija i Švedska su dve evropske zemlje koje su zvanično isključile Huavej iz učešća u mobilnoj mreži treće generacije.

Video: Čovek koji je pravio prvi domaći računar za Telegraf: CER 10 bio je početak jedne epohe

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🙋🔫

    18. decembar 2020 | 19:24

    POUBIJAĆE TE NAROD SA 5G MREŽE

  • Slavko

    19. decembar 2020 | 09:24

    I na kraju u Srbiju opet kineska 5 G. Dzaba vam SAD, vidite da su Kinezi nezaustavljivi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>