• 0

Srbija u borbi protiv sive ekonomije: 7 milijardi evra obrne se svake godine kroz nelegalne tokove

Klučno je smanjenje poreskog opterećenja rada i ukidanje parafiskala

  • 0
biznis, računica, štednja, evri, pare, novac, devize,

Foto: Shutterstock

Od 36 mera i 153 aktivnosti koji je predviđao Nacionalni plan borbe protiv sive ekonomije, u celosti ili delimično ispunjeno je više od 70 odsto, kažu u NALED-u.

Važenje petogodišnje strategije Vlade Srbije ističe ove godine, a potpredsednik NALED-ovog Saveza za fer konkurenciju Igor Lončarević rekao je na onlajn Završnoj konferenciji projekta "Podrška Vladi Srbije u suzbijanju sive ekonomije 2018-20" da se među ključnim postignutim rezultatima izdvajaju novi digitalni servisi za privredu.

Tako je, kaže, reforma sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi prevela 44.000 sezonaca u legalne tokove, onlajn kalkulator paušalnog poreza doneo je predvidivost za 100.000 paušalaca, dok je eInspektor umrežio 36 republičkih inspekcija, a građani i privreda dobili su jedinstveni kontakt centar za inspekcije.

Kada je reč o podsticajnim merama, Lončar je naveo da se izdvaja poresko oslobođenje početnika u poslovanju Startuj legalno, koje je u 2019. motivisala 811 mladih i nezaposlenih da otpočnu svoj biznis, pre svega u sektoru trgovine i prerađivačkoj industriji uz prosečne uštede od 149.000 dinara za svakog zaposlenog.

Na onlajn skupu, na kome se obratila i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, Loncarević je naveo da je u fokusu Vlade mera koja se odnosi na preduzetnike koji se bave inovacionom delatnošću, uz veći limit poreskog oslobođenja tokom prve tri godine poslovanja.

Preporuka NALED-a je, kaže, da se ova mera proširi i na određene kategorije preduzetnika paušalaca.

Porez, obračun, digitron, kalkulator, finansije

Veće oslobađanje od poreza, Foto: Shutterstock

Među edukativnim merema, Lončarević ističe nagradnu igru "Uzmi račun i pobedi" za koju kaze da je tokom tri ciklusa uključila 41 odsto stanovnika u borbu protiv sive ekonomije, koji su poslali više od 200 miliona računa.

Preporuka je, dodaje, da naredna nagradna igra bude elektronska.

U narednim godinama, kaže, nekoliko prioritetnih mera iz Nacionalnog programa koje su započete i tek treba da budu završene u narednim godinama, jesu uvođenje digitalne fiskalizacije i sistema eFaktura, ili proširenje sistema za elektronsko angažovanje sezonskih radnika.

NALED predlaže, kaže Lončarević, da novi Nacionalni program borbe protiv sive ekonomije uključi mere kojima se podstiče i olakšava legalno poslovanje i zapošljavanje, osigurava sankcionisanje onih koji posluju nelegalno, kao i edukativne mere kojima se povećava poreska disciplina, ali i transparentnost trošenja poreskih prihoda.

Lončarević je naveo da ključne mere ostaju smanjenje poreskog opterećenja rada i ukidanje parafiskala, automatizacija obračuna i onlajn plaćanje poreza, pojednostavljivanje registracije preduzeća i prijave radnika.

NALED, kaže Lončarević, smatra da je potrebno da se na bolji način regulišu novi, fleksibilni oblici radnog angažovanja kao što je rad od kuće, preko onlajn platformi, ili sa delimičnim radnim vremenom, što se pokazalo posebno važno u doba pandemije.

Ostaje, navodi, preporuka da se uspostavi javni elektronski registar neporeskih nameta, kako bi svi znali šta i kome plaćaju od taksi i naknada.

Lončarević je zahvalio Vladi Srbije na saradnji i nastojanju da se dobar deo od sedam milijardi evra, za koje se procenjuje da se obrću u sivoj ekonomiji svake godine, vrati u legalne tokove i uloži u zdravstvo, obrazovanje, infrastrukturu i podsticanje ekonomskog rasta.

Novac, evri

U sivu ekonomiju ode 7 milijardi evra, Foto: Shutterstock

Šef odseka za razvojnu saradnju u Ambasadi Nemačke u Srbiji Kristijan Šiling kaže da nemačka i srpska saradnja postoji 20 godina i da se uglavnom fokusira na dve oblasti - dobro uptavljanje i održivi ekonomski razvoj.

Naglasio je važnost podsticanja preduzetništva i održivog razvoja malih i srednjih preduzeća, kao i kreiranja uslova za rad mladih.

Uveren je da dobar i transparentan sistem oporezivanja predstavlja ključnu komponenntu održivog ekonomskog razvoja.

- Zato snažno podržavamo ove mere ukidanja poreza za nove privredne subjekte - rekao je Šimiln i naglasio važnost uključivanja univerziteta u aktivnosti podizanja svesti javnosti o borbi protiv sive ekonomije

Video: Oborio Ginisov rekord: Ovaj prsten na sebi ima preko 12 000 dijamanata a teži čak 165 grama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>