• 0
 ≫ 

"Super subota" pred katolički Božić podbacila u SAD. Da li je okasneli paket pomoći uticao na to?

 ≫ 

Kongres je juče popodne konačno usvojio Zakon o ekonomskoj pomoći, vredan skoro 900 milijardi dolara, ali se još čeka Tampov potpis

  • 0
Šoping, kupovina, tržni centar

Foto: Shutterstock

Vikend pred katolički Božić (25. decembar) uglavnom je haotičan u mnogim zemljama, a posebno u SAD. Takozvana "Super subota", ipak, 2020. nije prošla onako kako bi trebalo (kao prošlih godina), ali pad prodaje nije bio ni tako oštar, kao Crnog petka.

Broj kupaca u maloprodajnim objektima 19. decembra, s akcentom na one u tržnim centrima, manji je u odnosu na prethodne zime, i relativno lako se moglo doći do parking mesta. Bilo je formiranja redova, ali uz poštovanje ograničenja. Rafovi s igračkama i društvenim igrama su najviše ostajali prazni.

Kako zbog virusa korona, tako i zbog finansijske situacije većine Amerikanaca, novogodišnji šoping ove godine očigledno nije bio na nivou, a možda je na sve uticala i "zakasnela" vest o usvojenom paketu pomoći, vrednom 892 milijarde dolara, koji je namenjen građanima (pojedinačno), ali i firmama.

Da su pre 19. decembra čuli ovu ohrabrujuću vest, možda bi kupci malo više "otvorili novčanike". Ovogodišnja "Super subota" imala je 40 odsto manje kupaca, u poređenju s onom iz 2019. Takođe, promet je Crnog petka 2020. bio za 48 odsto manji nego istog dana prošle godine.

Crni petak je često najprometniji dan u godini, kada je reč o šopingu, a iza je "Super subota". Ipak, ove godine, usred zdravstvene krize, trgovci tokom vikenda za Dan zahvalnosti nisu videli gomilu ljudi koji se "bore" da dođu do najbolje ponude, npr, do televizora. Akcije su počele da se organizuju mnogo ranije.

Vreme je "proletelo" do dolazećeg katoličkog Božića, pa je tako 19. decembra e-prodaja iznosila 1,6 milijardi dolara, dakle, 29,8% više u odnosu na godinu dana ranije. Kupci su manje obilazili šoping molove, a više su poručivali "iz fotelje".

Tamo gde kovid, međutim, uzima više maha, situacija je bila smirenija. Na primer, u Kaliforniji. Na jugu zemlje, pad fizičke kupovine iznosio je 34,8 odsto, a na zapadu SAD - 47,2%.

Video: Da li biste pojeli komad zlata? doručak košta 50 evra i hipsteri će odlepiti za njim

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>