• 2

Umesto sastava, na ambalaži jogurta i čokolada osvanula imena krava: Otkud ovakav trend?

Velika Berta je nastarija krava ikada. Živela je od 1945. do 1993. godine, a držala je rekord i po broju teladi koje je otelila

  • 2
krave

Foto: Unsplash

Mlečne proizvode, mahom od kravljeg mleka, koristimo u svakodnevnoj ishrani mnogo više nego što smo toga i svesni. Jogurt, mleko, sir, kajmak, sve se to podrazumeva na tradicionalnoj, domaćoj trpezi.

Stranci takođe konzumiraju slične proizvode, pa su neke svetske kompanije rešile da odaju počast vrednim kravama. Na primer, jedna od poslednjih kampanja Milke fokusirana je na to da se zna od koje tačno životinje potiče mleko, korišćeno u njihovim čokoladama.

Švajcarski proizvođač čokolada, koji je u vlasništvu američke kompanije "Mondelēz International" od 1990. godine, nakratko je bio zamenio svoju prepoznatljivu lila kravicu s ambalaže - kravama sa Alpa, koje u stvarnosti daju mleko i svoj doprinos ovim poslasticama.

Na omotu čokolada bilo ih je četiri, a njihova imena su Marisa (drap kravica), Katja (braon-bela kravica), zatim Lola koja je crne boje, i sivkasta Lotta. Na taj način, Milka je htela da oda priznanje ovim životinjama, ali i da se približi kupcima kroz kreativnu, nesvakidašnju kampanju i podizanje svesti o životu krava.

- Milka čokolada je poznata po tome što se topi u ustima, po svojoj kremastoj teksturu, koju duguje kvalitetnom mleku. Takvo mleko se može dobiti samo ako su krave tretirane kako treba - rekao je svojevremeno Roberto Kapato, senior brend menadžer iz Španije.

Kompanija uzima mleko od malih porodičnih farmi, pri čemu svaka u proseku ima 60 krava. Gazdinstva se nalaze u krugu od 100 km, u regionu Alpa. Krave su uz Milku još od 1900-ih godina, kada je ovaj div počeo s radom, ali on nije jedini koji im odaje počast.

milka čokolade

Limitirane čokolade Milka / Foto: Printskrin/sweetpress.com

Naime, kompanija "Berle Farm" iz SAD pravi kravlji jogurt, a na deklaraciji, odnosno ambalaži proizvoda pišu imena svih krava koje su davale mleko u tom procesu. Oni prave i razne druge proizvode, a sve je počelo 1989, kada je Beatris Berle došla na ideju da komšijama ponudi dobru hranu, i uloži u lokalnu ekonomiju.

"Na farmi Berle provodimo mnogo vremena sa kravama. One su velikodušne, ambiciozne i nepokolebljive. Nema mnogo stvorenja koja daju više nego što uzimaju, ali krave nam pružaju mleko, govedinu i lako druženje, dok uzimaju samo travu. One takođe narastu do 680 kilograma jedući samo travu! Ako to nije ambiciozno, ne znamo šta jeste", piše na sajtu kompanije.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Berle Farm (@berlefarm)

 

Na ambalaži jednog jogurta nabrojano je čak 11 imena krava, a zovu se Myrtle, Letty, Root, Irma, Fanny, Julia, Veronica, Padma, Lucy, Quiet, Tiffany.

Kompanije širom sveta nastoje da sve više pažnje posvete lokalnoj zajednici, farmama, životinjama, posebno onima koje se gaje i neguju u određene svrhe, kao što je slučaj s prehrambenom industrijom. To je novi talas, novi vid promocije i poslovanja - odavanje počasti životinjama koje nam tako mnogo daju.

Možda niste znali, ali najstarija krava, ikada zabeležena, zvala se Velika Berta i poticala je iz Irske. Za života je otelila čak 39 teladi, i po tome je bila rekoder, a osim toga, umrla je tri meseca pred svoj 49. rođendan, davne 1993. Pomogla je da se prikupi čak 75.000 dolara za istraživanje raka, a novac je odlazio i u druge svrhe.

Video: Ona je lažna majka bebama morske krave i obožava svoj posao

(Telegraf Biznis/Foto: www.sweetpress.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>