• 0

Vege burgeri sve više dominiraju: Farmeri se bune, "zna se šta je pravo meso"

Sektor alternativa za meso trenutno vredi 20,7 milijardi dolara, ali se predviđa njegov rast do 2024. godine

  • 0
dostava hrane, hrana, brza hrana, fast food, pica, burger foto: pixabay.com

Potražnja za zamenama za meso porasla je i ne prestaje da raste, ali ova industrija u pojedinim delovima sveta i dalje nailazi na mnogo prepreka koje mora da prevaziđe.

Sektor alternativa za meso vredi 20,7 milijardi dolara, a procenjeno je da će dostići vrednost od 23,2 milijarde dolara do 2024. godine. Do velikog skoka u potražnji hrane na bazi bilja došlo je prvenstveno zbog sve veće brige za dobrobit životinja, a zatim i zbog pandemije, koja je "otreznila" ljude u pogledu zdravlja i brige o sebi.

Ipak, u mnogim zemljama postoje otpori prema ovoj vrsti "mesa". 

Tako, recimo, u Aziji se ova vrsta "mesa" ne koristi mnogo, jer je upotreba lažnog mesa i vege burgera povezana sa poštovaocima budizma. Sa druge strane, u mnogim stočarskim zemljama postoje otpori zbog tradicionalnog konzumiranja velikih količina mesa.

Zbog korišćenja naziva kao što su vege burger, vege kobasica i slično, bune se i farmeri koji smatraju da se zna šta je meso, i da ne bi trebalo praviti bilo kakve asocijacije sa biljnim proizvodima.

Zato se i u Evropskom parlamentu našao predlog da se sa biljnih zamena uklone nazivi koji podsećaju na proizvode od mesa. Ova inicijativa pojavila se u trenutku kada alternative za mesne proizvode postaju sve popularnije.

Takođe, tu je i sve više novih proizvođača biljnih zamena koje po izgledu, ukusu i osećaju u ustima sve bolje oponašaju pravo meso. Kome najviše ide na ruku da se iz menija u restoranima, ali i s polica prodavnica, uklone vege burgeri i šnicle - nije teško pretpostaviti.

Stočarstvo i prerađivačka industrija pogođeni su pandemijom. Ali, i pre toga, ovaj sektor je smatrao da potrošače zbunjuje kada se za biljnu hranu upotrebljavaju nazivi koji asociraju na meso. Istovremeno, ljudi se sve više okreću zdravijoj hrani da bi ojačali imunitet u borbi protiv virusa.

Da li su takvi proizvodi (zbog količine soli, dodataka...) i zaista zdraviji, pitanje je o kojem se može polemisati, ali biljni proizvodi evidentno dobijaju na popularnosti. Uprkos svim poteškoćama, u mnogim državama EU otvaraju se radnje za prodaju biljnih zamena, koje po mnogo čemu liče na mesare.

Video: Da li biste pojeli komad zlata? doručak košta 50 evra i hipsteri će odlepiti za njim

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>