• 0

Ukupna trgovinska razmena između Srbije i Britanije je 500 miliona evra godišnje

Tamo, pre svega, izvozimo IT i usluge telekomunikacija, a od robe najčešće plasiramo gume i delove za vozila, kao i delove za mašinsku obradu, dok je značajan i izvoz maline, odnosno smrznutog voća i povrća

  • 0
Brexit Bregzit Velika Britanija Evropska Unija EU Foto: Tanjug/AP

- Dogovor o slobodnoj trgovini između EU i Ujedinjenog Kraljevstva značajan je, zbog izvoza, i za srpske kompanije koje su sa evropskim kompanijama deo globalnog lanca snabdevanja - kaže direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije, Mihailo Vesović.

Kako je ocenio, "sporazum koji su potpisali EU i Britanija uticaće pozitivno na mnoge srpske kompanije koje su deo globalnog lanca snabdevanja sa, pre svega, evropskim kompanijama koje svoje proizvode dalje plasiraju na britansko tržište UK".

Srbija do 1. januara neće uspeti da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa UK, ističe on, i naglašava da je nedavno postignut dogovor na koji se toliko čekalo, ipak, korak bliže sporazumu i naše države sa UK.

- Ovaj sporazum otvara vrata za to, jer omogućava proces dogovaranja drugih novih sporazuma i sa zemljama kao što je Srbija - rekao je on, i dodao da je PKS već devet meseci u dijalogu sa našim državnim organima i kontaktu sa predstavnicima administracije UK po ovom pitanju.

Ukupna trgovinska razmena Srbije i UK je oko 500 miliona evra godišnje, a razmena usluga veća je od razmene robe. Ta kraljevina je drugo tržište za izvoz usluga za Srbiju.

- Naš izvoz robe u UK je veći nego naš uvoz, i tu ostvarujemo suficit kao i u razmeni usluga. Za srpsku privredu je izuzetno važno da se novi sporazum o slobodnoj trgovini sa Britanijom što pre potpiše - rekao je on.

Tamo, pre svega, izvozimo IT i usluge telekomunikacija, a od robe najčešće plasiramo gume i delove za vozila, kao i delove za mašinsku obradu, dok je značajan i izvoz maline, odnosno smrznutog voća i povrća.

Kupina, malina, jabuka Foto: Pixabay

- Od prvog januara i uvoz i izvoz robe biće opterećen generalnim carinama, jer ćemo biti u periodu bez potpisanog sporazuma o slobodnoj trgovini. Roba koja ide u UK moraće da nosi uverenje o nepreferencijalnom poreklu koje izdaje PKS - objašnjava Vesović.

Navodi da je komori i državnoj administraciji Srbije cilj da se do novog trgovinskog sporazuma sa UK dođe što pre, kako bi što pre bile smanjenje te carine.

O ovom pitanju se oglasila i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić.

Trgovinski sporazum koji su postigli Velika Britanija i Evropska unija je sjajna vest za Srbiju, jer bismo u suprotnom morali da plaćamo carinu prilikom izvoza u Britaniju - navela je ona.

Ministarka je dodala kako to sada nama olakšava bilateralne dogovore sa Velikom Britanijom, jer će po modelu sporazuma Brisela i Londona, i Srbija moći da sa Britanijom uspostavi bilateralne trgovinske odnose.

Video: Čadež: Očuvana ekonomska baza, zadržan nivo investicija

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>