• 11
 ≫ 

Novi uslovi za odlazak u penziju od danas: Na koga se odnose i šta se tačno menja?

 ≫ 

U Srbiji je trenutno oko 1,7 miliona penzionera

  • 11
Penzioneri za kompjuterom, penzija

Foto: Shutterstock

Žene će u 2021. godini u punu starosnu penziju moći da idu sa 63 godine i dva meseca, dok za muškarce starosna granica od 65 godina ostaje nepromenjena.

Naime, od 1. januara 2021. godine važe novi uslovi za ostvarivanje prava na starosnu i prevremenu starosnu penziju.

Granica za odlazak u starosnu penziju kod žena pomera se za dva meseca, tako da je uslov za žene u 2021. godini 63 godine i dva meseca života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Dodavanje po dva meseca godišnje trajaće do 2032. godine kada će uslov za starosnu penziju za oba pola biti izjednačen, odnosno 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, rečeno je ranije u PIO fondu.

Osim tog osnova za starosnu penziju, osiguranici oba pola mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, od 1. januara 2021. muškarcima će biti potrebno 40 godina staža osiguranja i 59 godina života, a ženama najmanje 39 godina i četiri meseca staža osiguranja i 58 godina i četiri meseca života.

Novac, dinari, novčanik

Foto: Shutterstock

Uslovi za oba pola za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju menjaju se sukcesivno do 2024. godine, kada će muškarci i žene biti izjednačeni, pa će im tako biti potrebno najmanje 40 godina staža osiguranja i 60 godina života.

U ovom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini. Ukupan iznos umanjenja za prevremenu starosnu penziju maksimalno može da iznosi 20,4 odsto.

Pravo na prevremenu starosnu penziju od 2015. godine, kad je počela primena Zakona o PIO, kojim je uvedena ova vrsta prava, svake godine između 9.000 i 10.000 osiguranika podnese zahtev i ostvari pravo.

U Srbiji je trenutno oko 1,7 miliona penzionera, korisnika svih vrsta penzija, a njihova prosečna primanja su oko 27.769 dinara.

Zahtev za ostvarivanje prava na penziju građani mogu da podnose na šalterima PIO fonda, poštom ili elektronskim putem.

Mogućnost elektronskog podnošenja zahteva Fond PIO je omogućio u martu ove godine.

Video: Prodata Komercijalna banka: Državna kasa teža za 400 miliona evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • W

    1. januar 2021 | 10:36

    Dedama i Babama produžavaju radni vek, a omladina koja zavrsi fakultete, nema posla u svojoj struci, ili su nezaposleni ili rade za minimalac, pa se pitate zasto opada natalitet, i zasto nam omladina odlazi ili ide stramputicom, od minimalac se ne živi

  • nikolas

    1. januar 2021 | 09:58

    PENZIJE SU SVUGDE BEDNE U SVETU I PENZIJI SE NETREBA RADOVATI !!! ELITA VAM UZME SNAGU I NOVAC I NA KRAJU SU SVI SOCIJALCI PA I U BOGATOJ SVICI !!!

  • Raca

    1. januar 2021 | 11:47

    Vi koi donosite zakon i podizete star. Granicu, to samo vama odgovara!! Zasto da ne kad imate ogromne plate, a suvisni ste kuci, koliko vas ima u Srbii koi se vucu i nikake vajde, vec samo zauzimate mesto mladim. Vi nista ne prhodite, mladi ne rade, pa zato su vam prazni fondovi!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>