• 0

Korporativna Amerika ostala "na nogama": Ulagačima u kompanije S&P 500 isplaćene rekordne dividende

Jedini izuzetak je Tesla, koja se nedavno pridružila ovoj indeksnoj korpi. Imperija Ilona Maska ne isplaćuje dividende na svoje obične akcije

  • 0
sad, amerika

Foto: Unsplash

Korporativna Amerika je svetska sila za sebe, a biti u korpi S&P 500, koju čini 500 najuspešnijih kompanija iz SAD, velika je čast.

Tu privilegiju je nedavno imao i Ilon Mask, sa svojim divom Tesla, koji se pridružio Guglu, Eplu, Fejsbuku, Amazonu i ostalima. Sve firme iz "korpe" su manje-više napredovale u 2020, pre svega, zato što dosta njih dolazi iz tehnološkog sektora koji je ovu krizu pretvorio u korist.

Tako je iznos dividendi isplaćenih ulagačima, koji investiraju u kompanije iz indeksne korpe S&P 500, dostigao novi rekord u tekućoj godini uprkos udaru pandemije, pokazuje istraživanje kompanije "S&P Global".

Iznos dividendi porastao je za 0,7 posto na 58,28 dolara po akciji, u odnosu na prethodni rekord zabeležen 2019. godine. Visoke dividende u prvom tromesečju 2020. i veći iznos od očekivanog u četvrtom kvartalu, doveli su do rekordnih isplata investitorima, što je deveti uzastopni godišnji rekord.

O tome svedoči istraživanje Hauarda Silverblata, višeg analitičara specijalizovanog za indekse S&P i Dau Džons. Iako je indeks S&P 500 u početnoj fazi pandemije pao na najniži nivo od 2016. godine, od tada je rastao do najvišeg nivoa ikada.

Silverblat predviđa da će u 2021. iznos dividendi zabeležiti 10. uzastopnu rekordnu godinu, s rastom od 4,2 procenta u odnosu na 2020. Navodi, međutim, da ta računica obuhvata sve kompanije iz S&P 500 korpe, a da Tesla, recimo, ne isplaćuje dividendu na svoje obične akcije.

Ako se izuzme samo firma Ilona Maska, onda bi povećanje u narednoj godini trebalo da bude 5,9 odsto.

Video: Gde smo bili tada, a gde danas: Vizionarski intervju Jevrosimovića pre 15 godina

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke