• 7

Mali: Nijedan investitor nije otkazao dolazak u Srbiju prošle godine, očekujem isto i u 2021.

Ministar finansija u Vladi Srbije ukazuje da će rast srpske ekonomije zavisiti i od brzine kojom se budu oporavljale svetske i evropske ekonomije

  • 7
TURIZAM UGOSTITELJSTVO MINIMALAC Foto: Tanjug/Rade Prelić

- U novu 2021. godinu ulazimo sa potpuno stabilnim javnim finansijama, što mi daje optimizam i uverenje da ćemo uspeti da ostvarimo planirani rast BDP-a od šest odsto, ali i da ćemo imati dovoljno novca da odgovorimo na većinu potencijalnih izazova tokom ove godine - kaže ministar finansija, Siniša Mali.

I u ovoj godini će, dodaje, najveći izazov biti kovid-19, ne samo za srpske finansije, već i za svetske.

- Najveća briga je sada brzina sprovođenja vakcinacije i način na koji treba da taj virus ostane iza nas, da sačuvamo živote građana i da onda dobro pozicionirani, sa stabilnim javnim finansijama, gledamo kako ćemo još brže da rastemo - rekao je i istakao da je udeo javnog duga Srbije u BDP-u ispod 57 odsto.

Mali dodaje i da Srbija ima stabilnu stopu inflacije, kao i kurs dinara, te da "i bez uplate za Komercijalnu banku na računu imamo oko 125 milijardi dinara, što je ogroman novac".

Ono što bi trebalo da doprinese rastu BDP-a od šest odsto, kaže Mali, jesu velika kapitalna ulaganja za koje je budžetom za 2021. godinu izdvojeno 330 milijardi dinara. Osim nastavka izgradnje auto-puteva, taj novac izdvojen je i za izgradnju kliničkih centara, bolnica i domova zdravlja širom zemlje.

Mali ukazuje da će rast srpske ekonomije zavisiti i od brzine kojom se budu oporavljale svetske i evropske ekonomije, a naročito one od kojih je, kaže Mali, Srbija zavisna u spoljnotrgovinskim odnosima.

Bitno je, ističe, da oni njihove ekonomije dovedu u stabilno stanje kako bi se što pre povećale narudžbenice za naše fabrike. Optimista je, naglašava, i po pitanju dolaska stranih direktnih investicija, te podseća da nijedan investitor nije otkazao dolazak u Srbiju tokom 2020. godine.

- Očekujem i tokom 2021. godine veliki broj kamena temeljaca za nove fabrike, ali i završetak onih fabrika koje su počele da se grade 2020. i godinu pre - zaključio je Mali.

Video: Vučić: Vrlo brzo značjno niža cena priključka na gas

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paki

    1. januar 2021 | 14:21

    Naravno da nisu kad im dajete gradjane za robove malte ne rade za hleb ,vodu i racune pa koja budala nebi dosla ovde jeftina radna snaga plus pare od drzave zato sto dodju .

  • miki

    1. januar 2021 | 17:06

    Samo zahvaljujuci Vucicu i njegovom nepogresivom ekonomskom umecu mi smo najbolji na svetu

  • Чаки

    1. januar 2021 | 13:10

    Што пушите? Јел вас тера неко... комотно дајете 2000 динара недељно на тај отров и нешто се жалите...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>