• 7

Mali: Nijedan investitor nije otkazao dolazak u Srbiju prošle godine, očekujem isto i u 2021.

Ministar finansija u Vladi Srbije ukazuje da će rast srpske ekonomije zavisiti i od brzine kojom se budu oporavljale svetske i evropske ekonomije

  • 7
TURIZAM UGOSTITELJSTVO MINIMALAC

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- U novu 2021. godinu ulazimo sa potpuno stabilnim javnim finansijama, što mi daje optimizam i uverenje da ćemo uspeti da ostvarimo planirani rast BDP-a od šest odsto, ali i da ćemo imati dovoljno novca da odgovorimo na većinu potencijalnih izazova tokom ove godine - kaže ministar finansija, Siniša Mali.

I u ovoj godini će, dodaje, najveći izazov biti kovid-19, ne samo za srpske finansije, već i za svetske.

- Najveća briga je sada brzina sprovođenja vakcinacije i način na koji treba da taj virus ostane iza nas, da sačuvamo živote građana i da onda dobro pozicionirani, sa stabilnim javnim finansijama, gledamo kako ćemo još brže da rastemo - rekao je i istakao da je udeo javnog duga Srbije u BDP-u ispod 57 odsto.

Mali dodaje i da Srbija ima stabilnu stopu inflacije, kao i kurs dinara, te da "i bez uplate za Komercijalnu banku na računu imamo oko 125 milijardi dinara, što je ogroman novac".

Ono što bi trebalo da doprinese rastu BDP-a od šest odsto, kaže Mali, jesu velika kapitalna ulaganja za koje je budžetom za 2021. godinu izdvojeno 330 milijardi dinara. Osim nastavka izgradnje auto-puteva, taj novac izdvojen je i za izgradnju kliničkih centara, bolnica i domova zdravlja širom zemlje.

Mali ukazuje da će rast srpske ekonomije zavisiti i od brzine kojom se budu oporavljale svetske i evropske ekonomije, a naročito one od kojih je, kaže Mali, Srbija zavisna u spoljnotrgovinskim odnosima.

Bitno je, ističe, da oni njihove ekonomije dovedu u stabilno stanje kako bi se što pre povećale narudžbenice za naše fabrike. Optimista je, naglašava, i po pitanju dolaska stranih direktnih investicija, te podseća da nijedan investitor nije otkazao dolazak u Srbiju tokom 2020. godine.

- Očekujem i tokom 2021. godine veliki broj kamena temeljaca za nove fabrike, ali i završetak onih fabrika koje su počele da se grade 2020. i godinu pre - zaključio je Mali.

Video: Vučić: Vrlo brzo značjno niža cena priključka na gas

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AAA

    Volio bih i ja da budem takav investitor kao tinsto dolaze u Srbiju pa dobijaju subvencije vece nego sto ce radnici da kostaju sledecih nekolikongodina, iznosis pare bez poreza, neplacas nikakve dadzbine, radis koju godinu insamo zbrises onda. Mnogo jake investicije koje nas samo vode u minus.

  • miki

    Samo zahvaljujuci Vucicu i njegovom nepogresivom ekonomskom umecu mi smo najbolji na svetu

  • Paki

    Naravno da nisu kad im dajete gradjane za robove malte ne rade za hleb ,vodu i racune pa koja budala nebi dosla ovde jeftina radna snaga plus pare od drzave zato sto dodju .

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke