Račun sa Zlatibora gde pivo košta 650 RSD razbesneo narod: Da li imaju pravo na "bezobrazluk cene"?

Post je postao viralan, a sugrađani masovno šalju svoje verzije bezobrazno skupih računa

Zlatibor, fiskalni račun Foto-montaža: Shutterstock

Otkako je juče jedan sugrađanin podelio na društvenim mrežama iznos računa koji je platio na Zlatiboru, rasprava se ne smiruje.

Post je postao viralan, a drugi negoduju zbog, kako se navode, "bezobraznih" cena.  Kako se može videti na postu, koka-kola i biter lemon koštaju 480 dinara (svaki), dok je pivo čak 650.

Za tri pića ovi gosti su dali čak 1.610 dinara.

Dok su jedni iznenađeni ovakvim cenama, ima i onih koji negoduju što je Zlatibor krcat usred epidemije korona virusa. Drugi pak, porede to sa cenama na drugim planinama, pa ističu da na Kopaoniku "ništa nije bolja situacija". Ima, istina, i onih koji svojim primerima, odnosno primerima računa "dokazuju" da njihov ceh nije prevelik.

Kako kaže naš sagovornik pri resornom ministarstvu, vlasnik na to ima pravo. Preciznije, može da odredi cenu i 1.000 dinara za kriglu piva, ukoliko za to postoji interes, odnosno isplativost i potražnja. 

- Prema Zakonu imaju pravo da formiraju cenu prema sopstvenom nahođenju - navodi nam.

To nije nepoznanica jer kafedžije alkoholne napitke, sokove i vodu prodaju od pet do deset puta odnosno 500 do 1.000 odsto većoj ceni od nabavne, i tako sebi prave profit. Država se uglavnom ne meša da ne bi narušila slobodu tržišta i slobodno formiranje cena. Ali ukoliko bi bila reč o osnovnim namirnicama na primer, ili ako bi skok cena bio drastičan može iste da ograniči pod određenim uslovima.

Svaki potrošač, s druge strane, ima pravo izbora, može da uđe u kafić, pogleda cenovnik i sam odluči da li mu je prihvatljivo tu da sedne i popije piće. Cene mogu tako da se drastično razlikuju od kafića do kafića, a činjenica je da ih pomeraju sezonski.

- Srbija je slobodno tržište za formiranje cena, tako da ugostitelji nisu limitirani, i imaju slobodu da sami regulišu cene - navodi nam pravni savetnik za prava potrošača Marko Dragić.

Da li biste platili ovako visok račun? Pišite nam u komentarima.

Video: Tiodorović upozorava hotelijere na Kopaoniku i Zlatiboru

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jax

    4. januar 2021 | 10:23

    Zlatibor je odavno postao ogavno mesto, narod ide da bi bio vidjen. Izbacuje slike po društvenim mrežama da se vidi kako uživa a kad sedne u kafić skupo mu piće.

  • Aleksandar

    4. januar 2021 | 13:20

    Ovce oduvek služe za šišanje. Na betoniranom Zlatiboru su oprane stotine miliona evra. Izgleda da je to malo pa sad treba odrati goste. Bolje bi bilo da inspekcije rade svoj posao.

  • Ccc

    4. januar 2021 | 11:52

    Kad u ovoj krizi imate pare za Zlatibor i treba tako, ovce su za šišanje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>