• 1

Zašto je Volstrit ignorisao haos koji se desio na Kapitol Hilu?

Investitori gledaju neke druge opcije

  • 1
Wall Street, Vol strit, berza

Foto: Tanjug/AP

Volstrit je ignorisao dan koji će ostatiti upamćen u američkoj istoriji kada su Trampove pristalice nasrnule na američki Kapitol u pokušaju da poremete izborno prebrojavanje Kongresa.

Ipak, ako pogledate samo performanse berze, bio je to dobar dan. Dau džons se zatvorio na novom maksimumu svih vremena i probio 31.000 poena po prvi put u svojoj istoriji. Širi S&P 500 takođe je bio bolji.

Pa zašto je Volstrit dostigao nove visine čak i kada je predsednik udvostručio tvrdnje da su izborni rezultati bili prevara i hiljade njegovih pristalica provalile u vladine zgrade?

Jednostavno: Investitori zapravo ne gledaju šta se trenutno događa. Oni gledaju u budućnost i šta bi to moglo da donese za kompanije u koje ulažu ili za ekonomiju u celini.

I do te tačke, Senat je u sredu kasno preokrenuo demokrate, otvorivši put ekonomskom programu izabranog predsednika Džoa Bajdena i verovatno još ekonomskih podsticaja koji će pomoći naciji da se oporavi od pandemije.

Iako bi demokratska kontrola Doma, Senata i Bele kuće mogla da znači povećanje poreza u budućnosti, investitori su odlučili da gledaju sa vedrije strane - u vladinu pomoć tokom krize.

Bajden je takođe obećao opsežne investicije u infrastrukturu i čistu energiju, sve u cilju stvaranja miliona radnih mesta. Ovo je pomoglo povećanju zaliha u industriji i sektoru materijala.

Banke i finansijske kompanije takođe su ojačale i povećale izglede za veće kamatne stope u budućnosti, što znači veći profit na njihovim kreditnim poslovima. Tehničke kompanije, koje se suočavaju sa perspektivom veće regulacije i nadzora, osetile su određen pad.

Zato je, uprkos neviđenom haosu na Kapitolu, Volstrit ostao uglavnom optimističan, čak i nakon što su akcije pale sa svojih popodnevnih maksimuma.
Amerika je i ranije prevazilazila građanske nemire. Volstrit je siguran, očigledno, da će to učiniti i ovaj put.

Video: Zgrada Kapitola obezbeđena nekoliko sati nakon upada demonstranata

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke