• 46

Održan protest frilensera u Beogradu

Želimo da plaćamo poreze i doprinose, ali nakon što nam se reguliše poreski i radnopravni status, rekla je Katarina Pavlović, iz Udruženja radnika na internetu

  • 46
Rad kod kuće računari laptop

Foto: Shutterstock

Protest frilensera održao se danas, s početkom u 15 časova ispred Skupštine Republike Srbije, a povod za bunt je najavljeno oporezivanje ove vrste radnika.

Podsećamo, Udruženje radnika na internetu zatražilo je da se donese neka vrsta leks specijalisa kako bi se izašlo iz sadašnjih problema oko oporezivanja frilensera, kao i izmenu Zakona o radu iz koga je samozapošljavanje izbačeno 2014. godine, a kako bi se bolje definisao status frilensera.

Frilenseri žele adekvatnije uslove poslovanja, i apeluju da je retroaktivna naplata doprinosa "sumanuta".

- Želimo da plaćamo poreze i doprinose, ali nakon što nam se reguliše poreski i radnopravni status. Nedopustivo je ovo uterivanje straha u kosti mnogima. Brojni frilenseri koji nam se javljaju su u stanju očaja - rekla je Katarina Pavlović, iz Udruženja radnika na internetu tokom vebinara.

Frilenseri su osobe kojih je danas sve više, posebno otkako je rad na daljinu postao učestalija praksa. To su uglavnom IT stručnjaci, poznavaoci digitalnog marketinga, grafički dizajneri, programeri. Danas su apelovali da država mora da nađe način da im pomogne, a onda su se uputili ka Vladi Srbije.

Mahom ih zapošljavaju strane kompanije, nemaju fiksno radno vreme, niti prostor. Prema nekim podacima, Srbija je po zaradama frilensera na 12. mestu na svetu i na petom mestu u Evropi.

Video: Tramp sa pristalicama na protestu: Nikad nećemo priznati poraz!

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    Da, porez da se plati ali šta mislite zašto je porez za ovu delatnost mali ili ga i nema u svim zemljama gde je rešeno ovo pitanje? 100. 000frilensera x 100 EUR(Minimum) x 12 meseci = 120mil. EUR godišnje(verovatno 3 do 5 puta toliko)! Hoćete da kažete da ovo niko nije znao i video? Sve to ide u potrošnju u Srbiji. Čiste devize iz inostranstva pekarima, frizerima, taksistima, zubarima, advokatima... Svi ste imali koristi od njih a sada su pakosno zli keiminalci. Svakako porez da se plati ali na način u skladu sa specifičnostima delatnosti i realnim prihodima.

  • Igor

    Ma sta im je drzava u opste dala i pomogla da bi im trazila pdv

  • Majstorzatepih

    Neradnici!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke