• 0

Kinezi trgovcima obično ostavljaju milione, ali im je pandemija promenila mentalitet

Ekonomija te zemlje je relativno dobro završila prošlu godinu, ali je domaća potrošnja i dalje u padu

  • 0
Kina, korona virus, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Kina je zabeležila rast BDP-a 2,3 odsto prošle godine, u borbi sa pandemijom, koja je zahvatila ceo svet. Samo u četvrtom kvartalu, a u odnosu na 2019, BDP je porastao 6,5 procenata.

Analitičari su takođe izvestili da će Kina biti jedina velika sila koja će 2020. završiti uspešno, ipak, kineski potrošači odolevaju trošenju, pa se tako prodaja smanjila za 3,9%.

Jedino je bilo pomaka u poslednjem tromesečju 2020, kada je maloprodaja doživela rast od 4,6 odsto u odnosu na pretprošlu godinu.

Bolju situaciju doživeli su onlajn trgovci, sa rastom prodaje od 14,8 procenata, a kineske vlasti su generalno pokušavale da povećaju ekonomsku otpornost na domaću potražnju.

Podsećamo, virus korona je prvo izbio baš u Kini, u Vuhanu, krajem 2019, a onda su vlasti zatvorile pola zemlje kako bi sprečile dalje širenje kovida-19. U prva tri meseca 2020, ekonomija je pala za čak 6,8 odsto.

Video: Čadež: Očuvana ekonomska baza, zadržan nivo investicija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>